Van Bommel en Van Nistelrooy gaan bouwen aan hun trainersloopbaan

KNVB Media
KNVB Media
5 februari 2016, 14:00

Foto: KNVB Media

Met het diploma Coach Betaald Voetbal in hun bezit kijken Mark van Bommel (38) en Ruud van Nistelrooy (39) als kersverse trainers terug op het KNVB-traject en spreken ze hun ambities uit. Bij PSV beginnen beiden met bouwen aan hun trainersloopbaan.

Reactie Mark van Bommel

Net als Van Nistelrooy doorliep Van Bommel de eerste editie van het verlengde traject van de KNVB. “Ik ben blij met de kans die de KNVB heeft gegeven om de diploma’s op deze manier te kunnen halen. Wij hebben de ervaring als voetballer, maar bij het trainersvak komt nog véél meer kijken. Als speler was ik altijd al met het elftal bezig, maar een trainer draagt de gehele verantwoordelijkheid over het hele team én de begeleidingsstaf. Bovendien ben je een belangrijk gezicht van de club of bond”, aldus Van Bommel, goed voor 79 interlands.

Ervaringsvak

De oud-speler van Fortuna Sittard, PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan is door de cursus op een andere manier naar het voetbal gaan kijken. “Zoals het begeleiden van het elftal, zowel binnen als buiten de lijnen; al blijft wat op het veld gebeurt natuurlijk wel het allerbelangrijkste. Het trainerschap is een ervaringsvak, vanaf nu gaan wij ons pas echt ontwikkelen. Een goede voetballer is niet direct een goede trainer. Ik ben blij met de kans die de KNVB mij heeft geboden.”

Van Bommel deed praktijkervaring op bij PSV onder 17, het Nederlands elftal onder 17, PSV onder 19, PSV 1 en het nationale team van Saoedi-Arabië. “Zeer leerzaam en goed om stap voor stap te werken aan mijn trainerscarrière. Het is ook een grote uitdaging, want als trainer heb ik de ambitie die ik als speler ook had. Ik wil het hoogst mogelijke bereiken en zoveel mogelijk prijzen winnen. En daarnaast zal het altijd mijn streven zijn om een elftal op mijn manier te laten voetballen.”

PSV

Van Bommel richt zich per direct op de teams O17, O19 en Jong PSV. In Eindhoven gaat hij als specialistentrainer aan de slag met de middenvelders van deze elftallen, waar Van Nistelrooy de aanvallers onder zijn hoede neemt bij dezelfde teams. “Het is voor mij heel bijzonder om mijn loopbaan als trainer op te bouwen bij een club waar ik als speler zo lang aan verbonden ben geweest.”

Reactie Ruud van Nistelrooy

Net als Van Bommel begon Ruud van Nistelrooy 2,5 jaar geleden aan het KNVB-traject, met daarin veel ruimte voor de praktijk. “Ik heb in het begin heel het land bezocht en bij clubs overal geluisterd naar trainers en technische mensen. Hun ervaring en visies neem je mee om in het vervolg je eigen visie te kunnen vormen”, aldus Van Nistelrooy, die stage liep bij PSV onder 17 en Jong PSV. Daarnaast is hij tot juli dit jaar nog assistent-trainer van het Nederlands elftal, waar hij in de staf leerde van onder meer Guus Hiddink, Danny Blind en Marco van Basten.

Eindverantwoordelijk zijn

Tijdens het traject was Van Nistelrooy onder andere twee weken eindverantwoordelijk voor Jong PSV, dat uitkomt in de Jupiler League. “Dan voel je echt hoe het is. Met de staf, met de spelers, werken met de teammanager. Je voert individuele gesprekken, moet veel plannen en het hele team aansturen. Ik heb de cursus als intensief maar zéér goed ervaren.”

Vlieguren maken

Van Nistelrooy gaat straks bij PSV de talentvolle aanvallers trainen en bouwen aan zijn nieuwe carrière. “Zoals Mark zei, het is een ervaringsvak. Ik moet nu vlieguren maken, ook in coaching van de jongens buiten het veld om. De trainingen, de begeleiding, dat ga ik straks wekelijks meemaken. Ik heb ook uitgesproken dat ik de ambitie heb om in deze fase regelmatig op het veld te staan. Maar tot de zomer ligt de focus eerst op het Nederlands elftal.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven