Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jaarverslag: KNVB-ledenaantal licht gegroeid in seizoen 2021/'22

KNVB Media
KNVB Media
24 november 2022, 10:30

Met 1.192.152 leden is de KNVB de grootste sportbond van het land. - Foto: KNVB Media

In het seizoen 2021/'22 heeft de KNVB het aantal leden zien groeien met 2,7%. Dat is de belangrijkste conclusie van het jaarverslag. Op dit moment zijn 1.192.152 Nederlanders aangesloten bij de KNVB als grootste sportbond van ons land. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2015/'16 dat er weer sprake is van groei.

De nieuwe leden zijn vooral te vinden onder de vrouwen en de jongste jeugd. Met een stijging van 4,9% zijn er nu 169.158 meisjes en vrouwen lid van de KNVB. Bij de jongens en mannen is er sprake van 2,1% groei. Met een totaalaantal van 1.019.845 maken zij 85% van het totale ledenbestand uit. De KNVB kent daarnaast nog een groep van 3.149 directe leden die niet verder worden onderverdeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan scheidsrechters. De grootste voetbaldichtheid op gemeenteniveau komt op naam van het Twentse Tubbergen. Daar is 15,8% van de 21.634 inwoners aangesloten bij een voetbalvereniging. Het totale ledenaantal van 1.192.152 brengt de KNVB weer terug op het niveau van 2018.

Post-corona effect

De ledentoename vanuit de jongste jeugd wordt voor een groot deel verklaard als een post-corona effect. Gedurende de pandemie was het moeilijker om als nieuw lid bij een vereniging in te schrijven. Toen de versoepelingen kwamen, hebben veel nieuwkomers alsnog hun weg naar een vereniging weten te vinden. Tegelijkertijd leek vooral onder senioren corona juist een reden om hun club trouw te blijven en te steunen in moeilijke tijden. Doordat het een tijd niet mogelijk was om wedstrijden te spelen en te bezoeken, kwam er een herwaardering voor deze activiteiten op gang zodra het weer kon. De behoefte om onderdeel te zijn van het verenigingsleven bleek groot. Voor het amateurvoetbal was de opluchting bovendien enorm dat de versoepelingen ook op tijd kwamen om weer alle competities uit te kunnen spelen.

Nieuwe leden zijn vooral te vinden onder de vrouwen en de jongste jeugd. 

Vanuit de KNVB was het creëren van de juiste competitie op elk niveau in het seizoen 2021/’22 een belangrijk speerpunt. Dat komt tot uiting in een breder voetbalaanbod en de doorgevoerde veranderingen in de voetbalpiramide. In de oudere leeftijdscategorieën is het effect van een breder aanbod met de intrede van de O23-competitie in de B-categorie en de verdere groei van het 7x7 35/45+-voetbal merkbaar. In veel gevallen past de verandering van het aanbod - met andere speeldagen en een andere frequentie van spelen - beter in het alledaagse leven van de amateurvoetballer.

Stijgende energiekosten

Constante aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en het kunnen inspelen op veranderende behoeftes van spelers, clubs en fans is voor het voetbal een krachtig instrument. Niet alleen in sportief opzicht. Zo kwamen de stijgende energiekosten en de mogelijke gevolgen hiervan voor het betaald en amateurvoetbal al in maart 2022 op de agenda te staan. Steeds meer clubs vinden bovendien aansluiting bij De Groene Club, een initiatief dat het verenigingsleven helpt om te verduurzamen. Daarnaast werd er samen met partner ING een pilotproject gestart om amateurclubs gebruik te kunnen laten maken van een financieel vertrouwenspersoon. Ervoor zorgen dat voetbal ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijft, wordt in het nieuwe jaar een nog belangrijkere missie voor de KNVB.

De Groene Club helpt het verenigingsleven te verduurzamen.

Het boekjaar 2021/’22 werd afgesloten met een positief resultaat, mede doordat de verwachtingen vooraf voorzichtig zijn ingestoken vanwege de coronapandemie. Bij het opstellen van de begroting werd er rekening mee gehouden dat het geen normaal seizoen zou worden. Daarom werd er bijvoorbeeld uitgegaan van een half seizoen beperkte toegang tot stadions en van een ledendaling. Een negatief resultaat onder de streep werd bovendien ingecalculeerd. Financiële meevallers in kaartverkoop, de afname in de uitstroom van leden en het convenant jeugdvoetbal zorgden alsnog voor een positief resultaat.

Jaarverslag Jaarverslag Ga naar het volledige jaarverslag over het seizoen 2021/’22.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen