Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nico-Jan Hoogma stopt na juni 2022 als directeur topvoetbal KNVB

KNVB Media
KNVB Media
23 november, 9:00

Nico-Jan Hoogma neemt afscheid als directeur topvoetbal van de KNVB. - Foto: KNVB Media

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, heeft besloten zijn in juni 2022 aflopende contract met de KNVB niet te verlengen. Sinds begin 2018 is hij bij de voetbalbond eindverantwoordelijk voor het Nederlands elftal, OranjeLeeuwinnen, Jong Oranje mannen en vrouwen en O19-mannen.

Nico-Jan Hoogma: "Met de naderende afloop van je contract, ga je reflecteren. Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw. Er komen twee eindtoernooien (EK voor de vrouwen en WK voor de mannen) aan, en als Louis van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg, en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten. Dus als mijn contract afloopt straks in juni 2022 is het een goed moment om te stoppen. Mijn opvolger kan dan ook met een schone lei beginnen."

Nico-Jan Hoogma: 'Mijn opvolger kan met een schone lei beginnen'.

Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie verantwoordelijk voor de OranjeLeeuwinnen en het vrouwenvoetbal: "Sinds de komst Van Nico-Jan zijn er grote stappen gemaakt in de verdere ontwikkeling van het topsportklimaat bij de KNVB. Als directeur topvoetbal is hij eindverantwoordelijk voor zowel het Nederlands elftal als de OranjeLeeuwinnen. Door die synergie heeft hij stevig bijgedragen aan de verdere professionalisering van alle nationale teams, mannen en vrouwen, maar ook gezorgd dat de vrouwen een inhaalslag konden maken als het gaat om de begeleiding, faciliteiten en betalingen. Nico-Jan heeft de Campus helpen verder te ontwikkelen en dat de nationale teams 'terug' zijn in Zeist komt mede uit zijn koker."

Allerhoogste podium

We doen telkens weer mee op het allerhoogste podium, ook met de jeugdteams. Daar mag Nico-Jan trots op zijn

In Hoogma’s periode bij de KNVB speelde het Nederlands elftal een EK, werd tweede in de Nations League en kwalificeerde zich voor het WK in 2022. Jong Oranje speelde een EK, de OranjeLeeuwinnen werden tweede op het WK en kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen. Inmiddels staat het Nederlands elftal weer in de top tien van de FIFA-ranking, daar waar de OranjeLeeuwinnen al langer solide in vertoeven.

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal: "We doen telkens weer mee op het allerhoogste podium, ook met de jeugdteams. Daar mag Nico-Jan trots op zijn. Ik vind het jammer dat hij niet met ons een nieuwe cyclus in gaat, maar respecteer uiteraard zijn beslissing. Gelukkig blijft hij er nog een tijd bij en kunnen we de komende periode samen met hem nadenken over zijn opvolging. We verwachten per februari de vacature officieel open te stellen."

Carrière

Nico-Jan Hoogma begon zijn carrière in het betaald voetbal als speler van SC Cambuur, FC Twente, HSV en Heracles Almelo. Bij elke club was hij aanvoerder. In totaal speelde hij 525 competitieduels in het betaald voetbal en 22 Europese wedstrijden. Hierna ging hij in 2006 aan de slag als algemeen/technisch manager en later algemeen/technisch directeur van Heracles Almelo, waarna hij begin 2018 de overstap maakte naar de KNVB. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen