Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig international Rinus Bennaars (90) overleden

KNVB Media
KNVB Media
11 november, 14:01

Rinus Bennaars (links) kwam 15 keer voor het Nederlands elftal uit. Naast hem Louis van den Bogert. - Foto: KNVB Media

De man die letterlijk Pelé uit de wedstrijd speelde. Het is de meest bekende herinnering aan Rinus Bennaars als speler van Oranje. De KNVB ontving het trieste bericht dat de 15-voudig international maandag in zijn geboorte- en woonplaats Bergen op Zoom op 90-jarige leeftijd is overleden.

Rinus Bennaars vierde zijn gloriedagen in de tijd van de wijde broeken, de geveterde shirts en de zwart-witbeelden. Zijn interlandperiode was in twee blokken verdeeld. Tussen 1951 en 1954 speelde hij tien interlands, als speler van tweedeklasser DOSKO uit Bergen op Zoom. De linksbinnen vertrok in 1958 voor een seizoen naar het Tilburgse NOAD, om daarna naar De Kuip te verkassen. Met Feyenoord won hij twee landstitel én hij keerde terug in het Oranjeshirt.

Rinus Bennaars (midden, voorste rij) als speler van Oranje voor het duel met Engeland (amateurs) in 1952.

Wereldkampioen Pelé de baas

Bondscoach Elek Schwartz riep Bennaars in 1963 opnieuw op, ruim negen jaar na zijn laatste wedstrijd in Oranje. Er kwamen nog vijf interlandoptredens bij, waaronder die ene befaamde tegen Brazilië. Op 2 mei 1963 in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Regerend wereldkampioen Brazilië kwam voor een oefenwedstrijd, maar Bennaars deed wat hij altijd deed: voorop in de strijd, meters maken en blijven gaan.

Ditmaal wel op een ongebruikelijke plek. En met een bijzondere opdracht. Bennaars werd opgesteld als mandekker en had de taak Pelé, de beste speler ter wereld, te bewaken. De Brabander deed dat met verve. Zodanig dat Pelé het al na een half uur wel welletjes vond, met wegwerpgebaren ging strooien en zich uiteindelijk vrijwillig liet wisselen. Bennaars' missie was geslaagd en dankzij een late treffer van Peet Petersen zou Oranje ook nog met 1-0 zegevieren tegen de wereldkampioen.

Trots

De sokken die hij die avond droeg bewaarde Bennaars op zolder. Net als veel andere (tastbare) herinneringen aan zijn rijke voetbaltijd, zoals de herinneringsmedaille van de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki, waar Nederland ook Brazilië trof (1-5).

Rinus Bennaars was trots op zijn prestaties, maar ook op de vele vriendschappen die hij in de voetbalwereld opdeed. En natuurlijk op die 15 interlands in Oranje. "Het oranje shirt en de groene baret. Dat was mijn trots", zei hij drie jaar geleden in een interview met dagblad BN/De Stem.

De KNVB wenst familie, vrienden en overige nabestaanden van Rinus Bennaars veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen