Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB bevestigt Marianne van Leeuwen als beoogd opvolger Eric Gudde

KNVB Media
KNVB Media
21 mei, 9:00

Marianne van Leeuwen is de beoogde nieuwe directeur betaald voetbal. - Foto: Bram Willems Photography

Marianne van Leeuwen wordt voorgedragen als de opvolger van directeur betaald voetbal Eric Gudde, die eind september met pensioen gaat bij de KNVB.

Dat bevestigt Jan Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen (betaald voetbal), het orgaan dat belast is met de benoeming van de directeur betaald voetbal bij de KNVB. Van Leeuwen is in de geschiedenis van het professionele voetbal de eerste vrouw op deze post.

Onafhankelijke blik

"We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie", aldus Jan Smit. "Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd, het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt: het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal vandaag de dag en in de toekomst."

Van Leeuwen is een ervaren internationaal bestuurder en toezichthouder bij bedrijven als RELX, Sligro Food Group en Technische Unie. Sinds 2014 is Van Leeuwen ook voorzitter van Zeeburgia, de Amsterdamse amateurclub die jaarlijks tientallen talenten aflevert aan het betaald voetbal. Zij is ook lid van de Sportraad Amsterdam.

Benoeming

Marianne van Leeuwen kijkt uit naar haar nieuwe functie en uitdaging, maar wil er nog niet op vooruitlopen. "Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruitbrengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is", aldus Van Leeuwen.

De voorgenomen benoeming krijgt officieel zijn beslag nadat de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, waarin alle betaald voetbalclubs zijn vertegenwoordigd, op de hoogte is gesteld. Die vergadering staat voor 18 juni op de agenda in Zeist. In de fase daaraan voorafgaand wordt door de RvC tevens de Centrale Spelersraad, de Centrale Trainersraad en de Ondernemingsraad binnen de KNVB om hun medewerking gevraagd.

Kwaliteiten

Namens de RvC benadrukt Jan Smit de kwaliteiten van de aankomend directeur betaald voetbal: “Marianne staat bekend als een gefocuste leider die weet wat ze wil, maar die ook graag luistert en wil samenwerken met anderen. Zij is ook maatschappelijk betrokken en heeft haar stem bijvoorbeeld sterk laten horen in de strijd tegen racisme op en om de voetbalvelden. Ze heeft in de afgelopen jaren met de poten in de klei een diverse, sterke en gezonde club gemaakt van Zeeburgia. We verwachten haar benoeming na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 18 juni definitief te kunnen bevestigen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen