Dit gebeurt in het kader van de #AllTogetherChallenge, een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB, KNHB en RVFC) in samenwerking met de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Vrouwen Eredivisie, VVCS, CBV en FOX Sports. Ook alle Nederlandse Betaald Voetbal Organisaties verlenen hier graag hun medewerking aan. 

De speciale #OneLove aanvoerdersband die de aanvoerders dit weekend dragen.

Paarse Vrijdag

In de afgelopen drie jaar was de #AllTogetherChallenge gekoppeld aan de internationale Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat alle aanvoerders in betaald- en amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege de coronacrisis is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is al sinds jaren de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

In het speelweekend van 11 december zullen er diverse acties plaatsvinden in de voetbalwereld:

  • De aanvoerders van alle teams in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie spelen met een speciale aanvoerdersband. Dit jaar is dat geen regenboogband, maar een ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de reeds gelanceerde campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie 'Ons voetbal is van iedereen'.
  • Alle coaches en (assistent-)scheidsrechters dragen, net als afgelopen jaar, een regenboogspeldje.
  • FOX Sports maakt dit voetbalweekend opnieuw gebruik van de regenboogplopkappen.
  • Nieuw dit jaar is dat bij alle thuisspelende clubs regenbooghoekvlaggen zullen wapperen.
  • De spelers van Telstar spelen tijdens hun wedstrijd op 11 december in een speciaal ontworpen regenboogtenue.

Online gastlessen op scholen

Aangezien Paarse Vrijdag voornamelijk gericht is op scholieren in Nederland, worden in de ochtend van 11 december (tussen 09.00-12.00 uur) diverse online gastlessen over het thema 'jezelf kunnen zijn' verzorgd. Gastdocenten uit de voetbalwereld zijn onder andere topcoach Louis van Gaal, scheidsrechter Jeroen Manschot, journaliste Barbara Barend, Telstar-voorzitter Pieter de Waard en profvoetballers Ralf Seuntjens en Kees Luijckx. Naar schatting doen meer dan 1.000 basisscholen mee. Het complete rijtje gastdocenten is te vinden op www.onlinegastles.nl/paarsevrijdag.

Ons voetbal is van iedereen Ons voetbal is van iedereen De #OneLove-campagne benadrukt de verbindende factor die voetbal is.