Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Jeugdraad praat met minister over voetballen in coronatijd

KNVB Media
KNVB Media
12 november, 12:01

De KNVB Jeugdraad aan het begin van het seizoen 2019/2020. - Foto: KNVB Media

Jongeren van de KNVB Jeugdraad gaan vandaag het gesprek aan met minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Tijdens het gesprek willen zij de minister overtuigen van het belang van voetballen in coronatijd.

De Jeugdraad verwoordt de beleving en het gevoel van jonge KNVB-leden. Tijdens de persconferentie van 19 mei 2020 riep minister-president Mark Rutte jongeren op tot het leveren van input. De Jeugdraad zag dit als een mooie kans om hun ideeën met de KNVB en het ministerie te delen. Zij willen het gemis overbrengen dat zij ervaren door de beschreven richtlijnen in de Covid-19-protocollen. Op 17 juli stuurde de KNVB Jeugdraad daarom een brief aan minister Van Ark. Naar aanleiding hiervan is besloten met elkaar in gesprek te gaan.

De jongeren missen tijdens de coronatijd vooral het samenzijn.

Samenzijn

De jongeren uit de KNVB Jeugdraad missen tijdens de coronatijd vooral het samenzijn met leeftijdsgenoten. Na afloop van een training gaat iedereen naar huis. Samen napraten is er niet bij. De jongeren verliezen daardoor de binding met het verenigingsleven. Ook missen de jongeren het spelen van wedstrijden, terwijl dat juist is waarvoor velen van hen lid zijn geworden van een club.

De KNVB Jeugdraad is samen met de KNVB aan de slag gegaan om hun ideeën op papier te zetten. In online sessies hebben ze de afgelopen weken verschillende punten met betrekking tot de corona-aanpak voor sport en jongeren uitgewerkt. Deze voorstellen zijn ook opgenomen in het Plan B: Blijven voetballen in tijden van Corona. In het gesprek met minister Van Ark zullen Justus van Gobbel en Quinten Jakobs als verkozen aanvoerders spreken namens de KNVB Jeugdraad, de andere leden bellen vanuit huis in. Tijdens het gesprek willen zij de volgende punten bespreekbaar maken:

  • Stel de maatregelen die gelden in het onderwijs gelijk aan de maatregelen in de sport.
  • Sporten is gezond. Je kan niet goed thuis sporten, dus het is belangrijk dat je zo lang mogelijk kan blijven sporten bij de vereniging onder goede begeleiding.
  • Zet sporthelden in om jongeren in beweging te houden.
  • Stel de club overdag open. Nu mag je wel op een Johan Cruijff veldje voetballen, maar niet op de vereniging.
  • Spreek de taal en gebruik de technologie van jongeren om de regels uit te leggen.

Een van de punten die de KNVB Jeugdraad wil bespreken met de minister: Stel de club overdag open.

KNVB Jeugdraad

De KNVB Jeugdraad bestaat uit elf jongeren. Zij denken sinds het seizoen 2018/'19 mee met de KNVB over voetbalthema’s die hen aangaan. Dit levert waardevolle input op voor de KNVB om erachter te komen wat deze doelgroep precies drijft en om bestuurders van de toekomst op te leiden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen