Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB start samen met partners de 'Talentenmonitor'

KNVB Media
KNVB Media
18 augustus 2020, 16:00

De partners van de Talentenmonitor ondertekenden hun intentieverklaring in Innovatiehub #11, de locatie waar ze gezamenlijk aan dit project gaan werken. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft vandaag een intentieverklaring getekend met BrainsFirst, Maradata, HAN University of Applied Sciences, Sport Data Valley en Inmotio/Scisports. De partijen gaan samen aan de slag om een zogenoemde 'Talentenmonitor' op te zetten om Nederlandse betaald voetbalclubs nog beter te helpen met het opleiden en ontwikkelen van hun talenten.

De Talentenmonitor

De KNVB gaat samen met de partners twee keer per jaar langs bij alle mannelijke jeugdspelers van betaald voetbalclubs, in de leeftijdscategorie Onder 13 tot en met Onder 21, om data op te halen. Bij de meiden is de intentie uitgesproken om bij de nationale teams vanaf Onder 15 met dataverzameling te starten.

Er wordt data verzameld op onder andere cognitief, mentaal, fysiek en motorisch vlak. Ook wordt er wedstrijddata verzameld. Clubs krijgen vervolgens de geanonimiseerde data terug en kunnen hiermee zien hoe hun spelers en teams zich verhouden ten opzichte van andere betaald voetbalclubs.

Optimaal begeleiden

Het doel van de Talentenmonitor is om clubs te ondersteunen in het optimaal vormgeven van de ontwikkeling van hun talenten. Ook wordt er een database opgebouwd, waarvan de data (geanonimiseerd) beschikbaar gesteld kan worden voor onderzoek ten bate van het hele Nederlandse voetbal.

Door het gebruik van data moet er voor clubs de komende jaren meer inzicht komen in wat er nodig is om een speler/speelsters optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. De KNVB hoopt met de te verkrijgen inzichten in het betaald voetbal op termijn ook in het amateurvoetbal met behulp van data advies en ondersteuning in talentontwikkeling te kunnen bieden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen