Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Coronacrisis rode draad bij AVBV

KNVB Media
KNVB Media
18 juni 2020, 18:30

De algemene vergadering betaald voetbal heeft in Zeist ingestemd met een solidariteitsfonds en de verdeling daarvan - Foto: KNVB Media

De Corona-crisis zette zoals verwacht de toon tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) van donderdag 18 juni op de KNVB Campus in Zeist. Dit werd onder meer besproken en besloten:

Solidariteitsfonds

Met als doel om het betaald voetbal door deze coronacrisis te leiden en bestendig te maken voor de periode daarna, is het ‘Deltaplan: de toekomst van het Nederlands betaald voetbal’ opgesteld. Een van de onderdelen hiervan vormt het solidariteitsfonds. Een deel van de (start)gelden die clubs die komend seizoen zullen deelnemen aan de groepsfase van de Europese clubcompetities ontvangen, mede aangevuld met reserves vanuit de KNVB, zullen via dit fonds worden verdeeld onder clubs in het betaald voetbal.

Daarmee wordt een gebaar gemaakt naar clubs die sportief en economisch gezien een bittere pil moesten wegslikken vanwege het noodgedwongen vroegtijdig beëindigen van het seizoen

Daarmee wordt onder meer een gebaar gemaakt naar clubs die sportief en economisch gezien een bittere pil moesten wegslikken vanwege het noodgedwongen vroegtijdig beëindigen van het seizoen. Dat zijn Cambuur (€ 425.000), De Graafschap (€ 375.000), NAC (€ 50.000), Volendam (€ 50.000) en FC Utrecht (€ 600.000). Het restant van het solidariteitsfonds (minimaal € 4 miljoen, maximaal € 8,1 miljoen) wordt voor de clubs in de Eredivisie verdeeld door de ECV (69%) en voor de clubs in de Keuken Kampioen Divisie door de CED (31%). De algemene vergadering betaald voetbal heeft ingestemd met dit solidariteitsfonds en de verdeling daarvan. 

Vroegtijdig beëindigen competities

Tijdens de vergadering is kort gesproken over mogelijke toekomstige situaties dat de competities weer vroegtijdig zouden moeten worden beëindigd. Besloten is een werkgroep in te stellen die voorstellen gaat voorbereiden hoe reglementair met die omstandigheden zal worden omgegaan. Voor de start van de competities in het seizoen 2020/’21 zal hierover besluitvorming moeten hebben plaatsgevonden.

Toepassing licentiesysteem

De coronacrisis heeft enorme impact op het betaald voetbal. Vandaar dat besloten is om de toepassing van het licentiesysteem aan te passen waarbij de nadruk ligt op het seizoen 2020/’21. Dat betekent onder meer dat alle clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie de jaarcijfers 2019/’20 en de prognose 2020/’21 uiterlijk op 1 oktober 2020 moeten overleggen. Mogelijk dat deze datum nog wordt aangepast in verband met de overschrijvingsperiode waarvan de verwachting is dat deze begin oktober zal sluiten. Bestaande plannen van aanpak worden tijdelijk opgeschort

Begroting 2020/‘21

De begroting 2020/‘21 van de sectie betaald voetbal van de KNVB is sterk beïnvloed door het vooralsnog niet toe kunnen laten van publiek

De begroting 2020/‘21 van de sectie betaald voetbal van de KNVB is sterk beïnvloed door het vooralsnog niet toe kunnen laten van publiek. In de begroting is gerekend met het spelen van de vertegenwoordigende elftallen zonder publiek tot en met december 2020, maar er liggen ook scenario’s voor een kortere en langere periode. De gemiste inkomsten in 2019/’20 en 2020/’21 leiden in combinatie met de financiële steun die de bond aan clubs biedt tot een verwacht verlies in beide seizoenen. Door strikte beheersing van kosten wordt dit verlies beperkt tot rond de miljoen euro. Dit tekort is acceptabel in de gegeven omstandigheden en wordt gedekt met de aanwezige reserves. De clubs hebben de begroting goedgekeurd.

Haalbaarheidsonderzoek BeNeLiga

Op initiatief van zes Nederlandse en vijf Belgische betaald voetbalclubs onderzoekt Deloitte de haalbaarheid van een BeNeLiga. Inmiddels zijn ook de KBVB, ECV en KNVB hierbij aangesloten. Tijdens de vergadering is de verdere procedure geschetst.

Uitbreiding shirtsponsoring

Om clubs de mogelijkheid te bieden om het komende seizoen meer geld met shirtsponsoring te kunnen genereren, worden de mogelijkheden hiervoor verruimd. Het gaat om de maximale oppervlakte van reclame-uitingen op de mouw en een reclame-uiting boven en onder het nummer op de rugzijde. Deze wijziging geldt voor uitsluitend het seizoen 2020/’21.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen