Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB bestaat 130 jaar

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2019, 10:00
0:47

Om het 130-jarig jubileum te vieren trok de KNVB in de afgelopen weken het land in om ‘shirtje te ruilen’ met alle verenigingen van Nederland. - Foto: KNVB Media

Het is vandaag op de kop af 130 jaar geleden dat de KNVB werd opgericht door Pim Mulier. Een gedenkwaardig moment natuurlijk, dat niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Het jubileum wordt dit seizoen gevierd met een ode aan het georganiseerde voetbal en alle voetbalshirts die wekelijks de velden kleuren. Om die reden trok de KNVB in de afgelopen weken het land in om ‘shirtje te ruilen’ met alle verenigingen van Nederland. Het resultaat was overweldigend.

Het was 8 december 1889 dat Pim Mulier de Nederlandschen Voetbal- en Athletischen Bond (NVAB) oprichtte. Zo veel mogelijk Nederlanders laten voetballen, zo luidde zijn doelstelling. En dat lukte! 130 jaar na de oprichting telt de KNVB – zoals de voetbalbond sinds haar veertigjarig bestaan in 1929 is gaan heten – ruim 1,2 miljoen leden. Daarmee is het volkssport nummer één.

Speciaal shirt

Om het jubileum te vieren is aan de start van dit seizoen een speciaal shirt ontwikkeld voor alle verenigingen van Nederland. Het patroon op het shirt bestaat uit een samenspel van vormen en vlakverdelingen die ook zijn terug te vinden op de shirts van diezelfde Nederlandse voetbalverenigingen. Zo is een uniek jubileumexemplaar ontstaan, dat 130 jaar voetbal in één shirt verenigt.

In de traditie van het shirtje ruilen zijn de afgelopen maanden tal van KNVB-medewerkers, ledenraadsleden en ambassadeurs op pad gegaan om het jubileumshirt te ruilen met de ruim 2800 verenigingen in Nederland tegen het tricot van de verenigingen zelf. Het leverde een hoop goede gesprekken en bijzondere shirtwissels op. Het grootste deel van de verenigingen is inmiddels bezocht.

Verzameling op de KNVB Campus

De verzamelde shirts uit het Nederlandse voetbal krijgen een plaats op de KNVB Campus in Zeist. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt op een later moment bekendgemaakt.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen