Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en Duitse bond slaan handen ineen

KNVB Media
KNVB Media
6 september 2019, 13:00

Gijs de Jong, Rainer Koch, Reinhard Rauball, Michael van Praag, Eric Gudde en Friedrich Curtius. - Foto: DFB

De KNVB heeft vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met de Duitse voetbalbond (DFB) gesloten. Voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Duitsland en het Nederlands elftal in Hamburg zetten bestuurders van beide bonden hun handtekening onder de Memorandum of Understanding.

Namens de KNVB waren Michael van Praag (bondsvoorzitter), Gijs de Jong (secretaris-generaal) en Eric Gudde (directeur betaald voetbal) aanwezig om de tweejarige overeenkomst te bekrachtigen. De Duitsers werden vertegenwoordigd door secretaris-generaal Friedrich Curtius en vice-voorzitters Rainer Koch en Reinhard Rauball die momenteel als interim-duo ook de functie van voorzitter bekleden.

Kennisoverdracht

Het partnership tussen de KNVB en de DFB staat vooral in het teken van kennisoverdracht op diverse vlakken. Vertegenwoordigers van beide bonden zullen elkaar twee keer per jaar ontmoeten - in Duitsland en in Nederland - om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen en te leren van elkaars aanpak op het gebied van management, technische zaken en ontwikkeling en innovatie. Samenwerking op andere onderwerpen behoort desgewenst uiteraard ook tot de mogelijkheden.

“Op het veld zijn de DFB en de KNVB elkaars concurrenten, zoals vandaag in Hamburg”, zegt bondsvoorzitter Michael van Praag. “Daarbuiten werken we zeer nauw en constructief samen en onderhouden we vriendschappelijke banden. Die banden hebben we nu verstevigd in een Memorandum of Understanding.”

Vriendschappelijk karakter

“Daar heeft de KNVB er meer van in de wereld. Meestal zijn beide partners daar minder gelijkwaardig aan elkaar dan nu. In dit geval betreft het twee sterke bonden die samenwerken om ons voetbal verder te brengen, om van elkaar te leren, als signaal aan de rest van de voetbalwereld dat onderling verantwoordelijkheid nemen essentieel is. Wij zijn zeer blij met deze overeenkomst met ons buurland.’’

Dr. Rainer Koch, vice-voorzitter van de DFB: “Met deze MoU versterken we niet alleen onze betrekkingen met onze buren, maar onderstrepen we ook het vriendschappelijke karakter ervan. We verheugen ons op een constructieve uitwisseling met de KNVB.’’

De ondertekende Memorandum of Understanding.

Eerder sloot de KNVB al overeenkomsten met een aantal andere 'collega-voetbalbonden', zoals de bond van China, Iran, Kaapverdië en Qatar. Die samenwerkingen komen voort uit internationale betrokkenheid en richten zich voornamelijk op ontwikkelingsprogramma's in de betreffende landen, zoals bijvoorbeeld het opzetten van trainersopleidingen en de ontwikkeling van vrouwenvoetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen