Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wesley Sneijder Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2019, 13:55

Wesley Sneijder krijgt het lintje opgespeld door burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. - Foto: KNVB Media

Recordinternational Wesley Sneijder is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal kreeg de koninklijke onderscheiding bij amateurclub DHSC opgespeld door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

Beiden waren op Hemelvaartsdag van de partij op het jaarlijkse Wesley Sneijder-toernooi, waar de naamsverandering van het sportpark van DHSC werd onthuld. Sportpark Thorbeckelaan gaat voortaan door het leven als Sportpark Wesley Sneijder. Op 7-jarige leeftijd begon Sneijder met voetballen bij DOS, een van de bloedgroepen van de huidige fusieclub DHSC (DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie). Nadat die ceremonie was voltooid had Van Zanen nog een verrassing voor Sneijder in petto: het koninklijke lintje.

Wesley Sneijder en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen bij de naamsonthulling van het Sportpark Wesley Sneijder.

Maatschappelijke betrokkenheid

De Utrechtse burgervader prees uitvoerend grote carrière én de maatschappelijke betrokkenheid van 134-voudig Oranje-international. Van de kopbal tegen Brazilië op het WK 2010, de 3-0 zege op wereldkampioen Italië tijdens EURO 2008 en de karaktervolle wedstrijden op het WK 2014. "

Met zijn motivatie, inzet en vechtlust is Wesley een voorbeeld voor velen. Op het veld, maar zeker ook daarbuiten.

Als voortrekker van de Stichting Sport Ondiep en organisator van benefietgala's. Als iemand die 120 kerstpakketten uitdeelt bij de Voedselbank en Utrechtse teams laat overkomen naar Milaan, Istanbul en Qatar voor wedstrijden en trainingskampen. Wesley ondersteunt zijn cluppie DHSC met raad, daad én financieel. Hij verdient daarvoor alle waardering. Van de sport, de samenleving en de stad. Dat vinden alle Utrechters, maar ook zijne majesteit de koning."

De 34-jarige Utrechter was zichtbaar trots toen hij het lintje kreeg opgespeld, omringd door familie, vrienden en heel veel jeugdige voetballers. "Een heel mooie verrassing. Een enorme eer ook, waar ik bijna geen woorden voor heb. Twee prachtige cadeaus. Ik ben megatrots dat dit sportpark nu naar mij vernoemd is. In deze wijk ben ik opgegroeid en op deze velden heb ik mijn eerste stappen gezet. Je droomt als kleine jongen van een carrière, maar je weet natuurlijk nooit hoe het uitpakt. Dat ik vanwege die carrière dit mag meemaken, is geweldig. Een sportpark dat mijn naam draagt en een koninklijke onderscheiding. Een enorme eer."

Wesley Sneijder met zijn ouders voor het plakaat van het sportpark dat zijn naam draagt.

Bijzonder rijtje

Wesley Sneijder: "Ik heb een fantastische carrière gehad."

De sociale betrokkenheid die Sneijder keer op keer toont in Ondiep, is voor hem vanzelfsprekend. "Het is de wijk, het zijn de mensen. Ik kom hier vandaan en zal, zo lang als ik kan, hier komen."

Van Zanen plaatste Sneijder in een bijzonder rijtje sporters uit de stad. "Wesley is een rasechte Utrechter, een onvervalste Ondieper. Een icoon van de Utrechtse sport die past in het rijtje Anton Geesink, Marco van Basten, Dafne Schippers en Jochem Uytdehaage." Net als collega-internationals Edwin van der Sar en Giovanni van Bronckhorst met wie hij samen in Oranje speelde en eerder ook een koninklijke onderscheiding ontvingen. Sneijder: "Een mooi rijtje om aan te sluiten. Tegelijkertijd besef je ook dat het einde nadert en je carrière voorbij is. Maar ik heb ervan genoten. Het is mooi geweest. Ik heb een fantastische carrière gehad."

Bondsridder

Sneijder nam vorig jaar afscheid als speler van het Nederlands elftal. Na afloop van zijn 134e interland tegen Peru werd hij in de Johan Cruijff ArenA uitgebreid geëerd en benoemd tot bondsridder van de KNVB. De Utrechter debuteerde in 2003 in Oranje en speelde drie EK's en drie WK's. In 2010 reikte hij op het WK in Zuid-Afrika tot de finale, vier jaar later volgde brons in Brazilië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen