Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB bezorgd over Wet Arbeidsmarkt in Balans

KNVB Media
KNVB Media
30 januari 2019, 17:15

Voor het merendeel van de trainers in het amateurvoetbal is het trainen van voetbalteam een vrijwilligersfunctie. Zij hebben geen behoefte aan een vast contract. - Foto: KNVB Media

De Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt aanstaande donderdag in de Tweede Kamer behandeld. De KNVB maakt zich ernstig zorgen over deze wet en wil graag een uitzondering van de transitievergoeding voor het amateurvoetbal.

De bond maakt zich zorgen over de mogelijke bureaucratie en financiële lastenverzwaring voor sportverenigingen die deze regelgeving met zich brengt. De nieuwe regels op gebied van de transitievergoeding missen hun beoogde doel in een vrijwilligerswereld als het amateurvoetbal. De KNVB vraagt daarom bij het kabinet het Nederlandse amateurvoetbal te beschermen tegen regels die het vrijwillig besturen van een club nodeloos ingewikkeld maken en voor grote financiële dilemma’s stellen.

Vrijwilligersfunctie

Uit een door de KNVB verricht onderzoek onder trainers bleek dat voor het merendeel van de trainers in het amateurvoetbal, het trainen van een voetbalteam een vrijwilligersfunctie is. Zij zien hun werk bij de sportvereniging als ‘bijbaan in de hobbysfeer’ en hebben geen behoefte heeft aan een vast contract.

Zij zien hun werk bij de sportvereniging als ‘bijbaan in de hobbysfeer’

Meer dan de helft van de penningmeesters gaven in hetzelfde onderzoek aan, een toenemende financiële druk op de vereniging te verwachten. Volgens hen bemoeilijkt de WAB het inzetten van betaalde krachten en brengt het negatieve financiële gevolgen met zich mee. Zo hebben amateurverenigingen te maken met wisselende inkomsten, bijvoorbeeld door het wegvallen van een sponsor, en dit kan invloed hebben op het besluit om door te gaan met een trainer.

Dynamische omgeving

Verder is het amateurvoetbal een dynamische omgeving. Ieder seizoen wordt door zowel de trainer als club opnieuw bekeken of de ‘chemie’ er nog is, om de samenwerking nog voort te kunnen zetten. Deze noodzakelijke flexibiliteit is inherent aan het amateurvoetbal. Het is om deze redenen dat de KNVB pleit voor een uitzondering voor kleine contracten in het amateurvoetbal op de regels met betrekking tot de transitievergoeding en ketenbepaling.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen