Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vermeulen, De Haan en Van Lingen benoemd tot bondsridder

KNVB Media
KNVB Media
4 december 2018, 22:15

Foppe de Haan, Bert van Lingen en Ger Vermeulen werden benoemd tot bondsridder. - Foto: KNVB Media

Drie prominente voetbalvertegenwoordigers zijn tijdens de bondsvergadering van vanavond, dinsdag 4 december, onderscheiden. Foppe de Haan, Bert van Lingen en Ger Vermeulen werden benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Foppe de Haan

Foppe de Haan gaat vanaf nu ook als bondsridder van de KNVB door het leven. De Friese coach beleefde in het clubvoetbal met name bij sc Heerenveen vele successen. Onder zijn leiding werd tweemaal de KNVB Bekerfinale gehaald en plaatsing voor de Champions League afgedwongen.

In 2004 trad De Haan in dienst van de KNVB waar hij Jong Oranje naar twee Europese opeenvolgende titels (2006 en 2007) leidde. Tijdens dat laatste EK-toernooi, in eigen land, kwalificeerde Nederland zich ook voor het eerst sinds 56 jaar voor de Olympische Spelen. Vorig jaar maakte De Haan als assistent-bondscoach deel uit van de technische staf van het Nederlands vrouwenelftal dat in eigen land de Europese titel voor zich opeiste.

Bert van Lingen

Bert van Lingen en bondsvoorzitter Michael van Praag.

Ook Bert van Lingen mag zich voortaan bondsridder van de KNVB noemen. De veelzijdige coach heeft een voorname en langdurige rol gespeeld in de ontwikkeling van het Nederlands voetbal. Hij was lang in dienst van de KNVB waar hij diverse functies bekleedde in de opleidingen (breedte- en topvoetbal) en de vertegenwoordigende teams. Van Lingen gaf vorm en leiding aan het Jeugdplan Nederland, een fijnmazig netwerk van scouting en selectie waar het Nederlandse voetbal tot op de dag van vandaag van profiteert. Ook bedacht en ontwikkelde hij het 4 tegen 4 voetbal.

Van Lingen fungeerde als trainer van nationale jeugdploegen en was assistent-coach bij het Nederlands elftal, als rechterhand van bondscoaches Rinus Michels en Dick Advocaat. Het grootste succes kwam in 1988 toen Oranje Europees kampioen werd en de allereerste titel veroverde. In Duitsland was Van Lingen assistent van Michels.

Ger Vermeulen

Ook Ger Vermeulen werd vanwege zijn vele verdiensten voor de KNVB en het voetbal in het algemeen benoemd tot bondsridder. De Tukker nam vele bestuurlijke functies op zich. Hij was onder meer voorzitter van Heracles Almelo en commissaris bij de KNVB. Met zijn juridische achtergrond was hij ook van grote waarde in de tuchtrechtspraak van de KNVB, waarin hij een actieve en langdurige rol speelde. Vermeulen was meer dan twintig jaar actief voor de tuchtcommissie, onder meer als voorzitter.

Bondsridder Ger Vermeulen en bondsvoorzitter Michael van Praag.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen