Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB ondertekent Sportakkoord

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2018, 17:15

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee zet zijn handtekening. - Foto: KNVB Media

Minister Bruins (Sport) presenteerde vrijdag tijdens de Volvo Ocean Race met trots het nationale sportakkoord 'Sport verenigt Nederland'. Op het Scheveningse strand ondertekende Jan Dirk van der Zee namens de KNVB het akkoord, dat een duidelijke ambitie uitademt om de maatschappelijke kracht van sport in Nederland verder te benutten.

"Zoveel mogelijk mensen laten genieten van sport, een leven lang. Dat is onze visie op het sportakkoord”, zo gaf Van der Zee aan het zetten van zijn handtekening. De afgelopen periode is de KNVB nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het sportakkoord. “We zijn blij met de gestelde ambities. Het is een helder akkoord met stevige doelstellingen om de sport in Nederland sterker te maken, zodat sport van bijzaak hoofdzaak wordt. Nu wacht de verdere uitwerking, zodat onze verenigingen en leden het ook op de voetbalvelden gaan merken.” aldus Van der Zee.

Zoveel mogelijk mensen laten genieten van sport, een leven lang. Dat is onze visie op het sportakkoord

Nederland uniek sportland

Nederland is een uniek sportland. Ouders staan op zaterdagochtend langs het voetbalveld, atletiekbaan of schaatsbaan. Hun kinderen rennen, springen en strijden op het veld. Dit is zoals de KNVB graag de rol van sport ziet. Een plek waar mensen van alle lagen van de bevolking samenkomen, een band voor het leven opbouwen, actief met sport bezig zijn. Een plek waar kinderen plezier hebben, bewegen en zich ontwikkelen. Sport verbindt mensen, zowel op het veld als op de tribune. We mogen blij zijn met de hoge sportdeelname in Nederland en trots zijn op de vele internationale topsportsuccessen die Nederlandse sporters hebben behaald.

Andere sporttijd vraagt om nieuwe aanpak

Maar we staan ook aan de vooravond van een nieuwe en andere sporttijd. De samenleving verandert, de behoefte van de sporter verandert en de omgeving van verenigingen is anders dan 10 jaar geleden. Het unieke verenigingsleven in Nederland staat voor nieuwe uitdagingen. Dit vereist nieuwe slimme verbindingen om perspectief te kunnen blijven bieden op een passend, plezierig en leuk sportaanbod in Nederland. Daarom is de KNVB blij dat dit kabinet besloten heeft een sportakkoord vorm te geven.

Het Nationale Sportakkoord is een feit - Foto: Bart Hoogveld.

De sportwereld, gemeenten, de Rijksoverheid, provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen om het sportplezier in Nederland te vergroten. De centrale rol en ondersteuning voor verenigingen, kinderen beter en meer laten te bewegen en ondersteuning van vrijwilligers, trainers en coaches zijn mooie uitkomsten van maanden samen bouwen. De komende jaren gaat het totale sportlandschap zich inzetten op de volgende zes thema’s:

1. Inclusief sporten & bewegen
Iedere Nederlander beleeft een leven lang plezier aan sporten en bewegen. Belemmeringen vanwege leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie worden weggenomen.

2. Duurzame sportinfrastructuur
Nederland biedt een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur. De overheid zet in op het verbeteren en versterken van de exploitatie van sportaccommodaties en een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte.

3. Vitale sport- en beweegaanbieders
Aanbieders van alle typen sport en beweging zijn toekomstbestendig. Dit betekent aandacht voor (het verbeteren van) de processen, financiële en organisatorische basis van verenigingen.

4. Positieve sportcultuur
Iedereen kan overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos sporten. Een nieuw op te starten programma, in het verlengde van het huidige programma Veilig Sport Klimaat, dat enerzijds positief gedrag stimuleert en anderzijds strengt optreedt tegen ongewenste excessen, zal hier aan bijdragen.

5. Vaardig in bewegen
De ambitie is om meer kinderen aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen en om de neerwaartse spiraal van de motorische vaardigheid van kinderen om te buigen.

6. Topsport die inspireert
Nederlandse topsportprestaties en topevenementen in Nederland vormen een cruciale inspiratie voor de verenigende waarde van sport.

Nationale Sportakkoord Nationale Sportakkoord Lees hier het Nationale Sportakkoord.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen