Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Overleden bondsridder Gerard Kerkum diende het algemeen belang

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2018, 14:12

Gerard Kerkum werd in 2008 benoemd tot bondsridder van de KNVB. Hij overleed zaterdag. - Foto: Feyenoord Media / John de Pater

Met droefenis heeft de KNVB kennisgenomen van het overlijden van bondsridder Gerard Kerkum. De Rotterdammer vervulde na zijn actieve carrière talloze bestuursfuncties in de voetbalwereld. Hij overleed zaterdag op 87-jarige leeftijd na een ziekbed.

Kerkum speelde als rechtsback zijn leven lang voor Feyenoord. Hij werd diverse keren geselecteerd voor het Nederlands elftal en kwam eenmaal daadwerkelijk in actie voor Oranje. Zijn enige interland dateert van 18 mei 1960, toen hij onder leiding van bondscoach Elek Schwartz de gehele vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Zwitserland (3-1) speelde.

Aanvoerder Kerkum groeide uit tot clubicoon van Feyenoord en bleef later ook op bestuurlijk niveau zeer actief in Rotterdam-Zuid. Van 1982 tot en met 1987 leidde hij de club als voorzitter. Maar Kerkum had niet alleen oog voor Feyenoord, hij diende ook het algemeen belang.

Benoeming bondsridder

De Rotterdammer was nauw betrokken bij de oprichting van de spelersvakbonden VVCS en FifPro. Ook maakte hij een aantal jaren deel uit van de commissie van beroep inzake licentiezaken van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Bij het 100-jarig bestaan van Feyenoord, in 2008, werd Kerkum benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Het voetbal in zijn algemeenheid, en de KNVB en Feyenoord in het bijzonder, zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de voetbalsport heeft betekend. Wij wensen familie, vrienden en andere betrokkenen sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen