Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf data om te omcirkelen op je kalender

Stephan Oexman
KNVB Media
1 januari 2018, 14:30

Op 22 april wordt de honderdste KNVB Beker uitgereikt. - Foto: KNVB Media

Het zal een groot gemis zijn, als het Nederlands elftal komende zomer niet actief is op het WK in Rusland. Toch blijft er nog genoeg over voor Nederlandse voetbalfans om naar uit te kijken in 2018. We geven je vijf data die je nu alvast kunt omcirkelen op je kalender.

22 april: honderdste finale KNVB Beker

De eerste hoofdprijs van dit kalenderjaar wordt op zondag 22 april vergeven. Het is bovendien een jubileumeditie; voor de honderdste keer wordt er dit seizoen om de KNVB Beker gestreden. 

In De Kuip zal er in ieder geval een nieuwe bekerwinnaar komen, omdat Vitesse eerder dit seizoen al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Er zijn nog acht teams in de race, waarbij nu al zeker is dat er maximaal één team uit de traditionele top drie in de finale zal staan. Ajax verloor in de achtste finale van FC Twente, Feyenoord en PSV spelen op 31 januari tegen elkaar voor een plek in de halve finales.

Wie volgt Feyenoord op als landskampioen?

6 mei: laatste speeldag Eredivisie

De Eredivisie eindigt twee weken later, op zondag 6 mei. De voorgaande twee seizoenen werden beslist op de laatste speeldag. Momenteel staat koploper PSV vijf punten voor op nummer twee Ajax.

De Jupiler League eindigt een week eerder, op zaterdag 28 april. Daar maken Fortuna Sittard, N.E.C. en Jong Ajax op dit moment de meeste kans op de titel. De play-offs voor Europees voetbal en promotie/degradatie worden op zondag 20 mei beslist.

7 – 26 augustus: WK Vrouwen onder 20

Voor het eerst gaat er een Nederlands vrouwenjeugdteam naar een WK. Afgelopen zomer kwam Vrouwen onder 19 tot de halve finale van het EK en kwalificeerde zich daarmee voor het mondiale eindtoernooi.

Het WK Onder 20 vindt in augustus plaats Frankrijk. Een jaar later, in 2019 dus, is Frankrijk gastland van het ‘grote’ WK voor vrouwen. Op 8 maart wordt er geloot voor het toernooi komende zomer, waar zestien landen aan deelnemen.

Vrouwen onder 20 speelt komende zomer het WK in Frankrijk.

4 september: Noorwegen – OranjeLeeuwinnen

Momenteel staan de OranjeLeeuwinnen op de eerste plaats in de WK-kwalificatiepoule, maar Ierland en Noorwegen zitten de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman op de hielen. De kans is zeer reëel dat het in de laatste wedstrijd wordt beslist, en die is voor de Oranjevrouwen op 4 september uit tegen Noorwegen.

Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2019 in Frankrijk; de vier beste nummers twee uit de zeven WK-kwalificatiepoules spelen om het laatste Europese ticket. Het zou voor de tweede keer in de historie zijn dat Nederland zich plaatst voor het WK.

De thuiswedstrijd tegen Noorwegen wonnen de Oranjevrouwen met 1-0.

6 september: start Nations League

Na de zomer begint de nieuwe Nations League, waarin Oranje in de hoogste divisie zal spelen. Op 24 januari wordt er in Lausanne (Zwitserland) geloot en weet het Nederlands elftal welke twee landen dit najaar de tegenstanders zijn. De drie landen treffen elkaar in een thuis- en een uitwedstrijd.

De eerste wedstrijden worden in september afgewerkt, tussen 6 en 8 september. De laatste wedstrijden worden afgewerkt tussen 18 en 20 november. De exacte speeldata voor het Nederlands elftal zullen bekend worden na de loting later deze maand.

OnsOranje: uitleg over de Nations League OnsOranje: uitleg over de Nations League Lees meer over de opzet van de nieuwe Nations League.

Andere belangrijke data in 2018:

 • Eerste interland Nederlands elftal: 23 maart
  (Nederland - Engeland)
 • EK Onder 17: 4 – 20 mei
 • EK Speelsters onder 17: 9 – 21 mei
 • Laatste speelronde Eredivisie Vrouwen: 25 mei
 • Laatste speelronde Tweede en Derde divisie: 26/27 mei
 • Finale KNVB Beker Vrouwen: 1 juni
 • WK in Rusland: 14 juni – 15 juli
 • EK Onder 19: 16 – 29 juli
 • EK Vrouwen onder 19: 18 – 30 juli
 • EK CP-voetbal: 22 juli – 5 augustus
 • Eerste wedstrijd Nederlandse clubs in Europa: 24/25 juli
  (tweede voorronde Champions League)
 • Start amateurcompetities: 22/23 september
 • Laatste wedstrijd Jong Oranje EK-kwalificatie: 16 oktober
  (Jong Oranje - Oekraïne)
 • Loting kwalificatie EURO 2020: 2 december

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen