Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het jaar in beeld: dit was 2017

Ruud Scheper
KNVB Media
29 december 2017, 11:00

De Oranjevrouwen zijn uitzinnig van vreugde als zij de Europese titel hebben gewonnen. - Foto: KNVB Media

Het voetbaljaar 2017 is bijna ten einde. Een jaar met prachtige verrassingen, maar ook een jaar van diepe dalen.

Het meest in het oog sprongen de prestaties van de Oranjevrouwen, die de wereld verrasten door in eigen land Europees kampioen te worden. En wat te denken van Feyenoord, dat voor het eerst sinds 1999 de landstitel weer eens voor zich opeiste. Of van Ajax, dat de Europa League-finale bereikte. Daar tegenover stonden ook minder mooie momenten, waar met name de uitschakeling van Oranje voor het WK 2018 en het voortijdige vertrek van Danny Blind op het netvlies gebrand staan. 

Op naar 2018

Mooie en minder mooie momenten wisselden elkaar dus af in het afgelopen jaar, maar er is genoeg om reikhalzend naar uit te kijken. Lukt het PSV om de koppositie in de Eredivisie tot het einde vast te houden? Of komt Ajax - of een andere club - nog langszij? En hoe gaat het sprookje van de Oranjevrouwen verder? De tijd zal het leren. Voor nu, nog eenmaal een blik op het voetbaljaar 2017 aan de hand van tien bijzondere foto's. 

Sarina Wiegman wordt in januari aangesteld als bondscoach van de Oranjevrouwen als opvolgster van de ontslagen Arjan van der Laan. Een moment van doorslaggevende betekenis, zo zal later dat jaar blijken, wanneer Wiegman en co. in eigen land de Europese titel grijpen.

Als Oranje op een asgrouwe zaterdagavond in maart met 2-0 ten onder gaat in en tegen Bulgarije betekent dat het einde van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal. Zeventien duels heeft Blind Oranje onder zijn hoede gehad, waarvan er slechts zeven worden gewonnen.

Jarenlang had het Feyenoord-publiek er naar gesmacht en om gesmeekt, maar jaar na jaar haakte Feyenoord vroeg of laat af in de strijd om de titel. Dit jaar komt daar verandering in. In mei kunnen aanvoerder Dirk Kuyt en trainer Giovanni van Bronckhorst eindelijk de kampioensschaal weer eens de lucht in steken voor het uitzinnige Legioen.

Over lang wachten gesproken; in de 125-jarige historie had Vitesse nog geen enkele prijs gewonnen. Tot 30 april 2017. Dankzij twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel wonnen de Arnhemmers van AZ in de finale van de KNVB Beker.

Het wordt een lastige klus, Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit zijn de eersten om dat toe te geven. Maar toch neemt het duo vanaf juni plaats op de bank bij Oranje met maar één missie; het WK 2018 halen. De resultaten vallen zeker niet tegen, op het uitduel bij Frankrijk na dan, maar het blijkt uiteindelijk net niet genoeg. Het doelsaldo van Zweden zorgt ervoor dat Oranje andermaal is uitgeschakeld voor een grote eindronde.

Nederlandse clubs kansloos in Europa? Ajax bewijst in het afgelopen seizoen het tegendeel. Met attractief voetbal en leuke wedstrijden bereiken de Amsterdammers de finale van de Europa League. Helaas blijkt daar eind mei tegenstander Manchester United net een maatje te groot voor de equipe van Peter Bosz.

De verwachtingen zijn hooggespannen voorafgaand aan het EK Vrouwen 2017. Maar dat de Oranjevrouwen uiteindelijk met de beker in de handen staan aan het einde van het toernooi in eigen land, daar heeft eigenlijk niemand echt rekening mee gehouden. En dat is niet het enige. Door de prestaties én de manier waarop de OranjeLeeuwinnen zich tijdens het toernooi presenteren, sluit het Nederlandse publiek het vrouwenvoetbal massaal in haar hart.

Meer balcontacten, meer doelpunten en een sneller spelletje; dat zijn de ingrediënten van de nieuwe voetbalvormen bij de pupillen. Niet iedereen is voorafgaand aan de wijzigingen even enthousiast, maar sinds de introductie in september zijn meer en meer verenigingen inmiddels overtuigd; de nieuwe spelvormen maken het voetbal leuker!

Vrijwel op hetzelfde moment als de nieuwe spelvormen voor de pupillen worden geïntroduceerd, wordt ook het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF) in gebruik genomen in het amateurvoetbal. De reacties zijn ditmaal direct unaniem: een enorme vooruitgang! Het gedoe met spelerspasjes behoort definitief tot de verleden tijd.

Zes eindtoernooien speelde hij en vrijwel altijd eiste Arjen Robben een hoofdrol voor zich op. Wie herinnert zich niet het WK 2010 in Zuid-Afrika en de teen van Casillas of het WK 2014 in Brazilië waarop hij langs zijn tegenstanders wervelde alsof die er niet stonden. O zo graag had Robben nog een eindtoernooi gespeeld, maar het komt er niet meer van. De 2-0 zege op Zweden - twee goals van Robben - zijn niet genoeg voor een plekje in de play-offs. Een sieraad voor het Nederlandse voetbal neemt in oktober afscheid van Oranje.

Het kan niet op voor de vrouwen in 2017 en zeker niet voor Lieke Martens en Sarina Wiegman. Eind oktober worden de speelster van de OranjeLeeuwinnen en Barcelona en de bondscoach van de Oranjevrouwen uitgeroepen tot Wereldvoetbalster en Beste vrouwencoach van het Jaar.  Het jaar 2017 is er een om nooit meer te vergeten!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen