Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jaarverslag: KNVB beleeft wisselend jaar

KNVB Media
KNVB Media
26 oktober 2017, 14:00

Het hoogtepunt van het seizoen 2016/'17: de Oranjevrouwen kronen zich tot Europees kampioen. - Foto: KNVB Media

Een rumoerig jaar met een prachtig einde, zo valt het seizoen 2016/’17 het beste te omschrijven. Bestuurlijke perikelen bij de sectie betaald voetbal, de uiteindelijke mislukte kwalificatie van het Nederlands elftal voor het WK in Rusland en discussies over de deelname van beloftenteams aan de Tweede en Derde Divisie kenmerkten het afgelopen seizoen.

Daar tegenover staat de positieve ontwikkeling van het nieuwe pupillenvoetbal, betere (digitale) dienstverlening aan de clubs en natuurlijk een fantastisch EK in eigen land, met de OranjeLeeuwinnen als verdiende winnaar.

De KNVB telt per 30 juni 2017 precies 1.217.545 voetballende leden, wat een daling betekent van 1,1 procent; 14.016 om precies te zijn. De grootste daling doet zich voor bij de jongens en meisjes onder de 13 jaar. Daarentegen valt bij de jongens onder 19 jaar en bij de oudere leeftijdscategorieën van de vrouwen een stijging te noteren. Die stijging zorgt ervoor dat het totale aantal vrouwen dat op een voetbalveld actief is opnieuw toeneemt, met 0,7 procent naar 154.048. Het ‘EK-effect’ kan in dit jaarverslag niet worden verwerkt, omdat dat valt onder een nieuwe periode.

Zomers Oranjefeest

De OranjeLeeuwinnen zorgden voor een zomers Oranjefeest.

Op sportief gebied zijn eveneens mooie en minder mooie momenten te noteren. Het Nederlands elftal mist mede door nederlagen tegen Frankrijk en Bulgarije opnieuw een eindronde; het WK van volgend jaar in Rusland. De KNVB en de UEFA organiseerden het EK voor vrouwen in juli en augustus, een toernooi dat veel waardering ontmoette in het internationale voetbal. WEURO 2017 vestigde records op onder andere de gebieden van kijkcijfers en stadionbezoek.

De OranjeLeeuwinnen maken er bovendien een onvergetelijke zomer van, door op het EK in eigen land zes wedstrijden op rij te winnen en de Europese titel, de eerste in de historie voor de Nederlandse vrouwen, op te eisen. Meer goed nieuws komt van de Oranje-jeugdteams: zowel de jongens als de meisjes onder 17 en onder 19 kwalificeren zich voor de eindronde in hun leeftijdscategorie, een unieke prestatie.

Financieel gezond

In het boekjaar 2016/’17 heeft de vereniging KNVB geconsolideerd, dus inclusief deelnemingen en verbonden partijen, een positief resultaat behaald van circa 2,0 miljoen euro ten opzichte van 3,2 miljoen euro in het boekjaar 2015/’16. De totale baten namen daarbij toe van 102,8 miljoen euro naar 105,8 miljoen euro.
 

De sectie amateurvoetbal boekte een nipt verlies, maar hierin is de eenmalige korting op de contributie van vorig seizoen verwerkt.

Het resultaat van de sectie amateurvoetbal bedraagt 0,2 miljoen euro negatief, maar hierin is de eenmalige korting op de contributie van vorig seizoen verwerkt. Zonder deze korting schrijft de sectie amateurvoetbal een positief resultaat van 0,9 miljoen euro. De sectie betaald voetbal noteert bescheiden zwarte cijfers, terwijl sprake was van een licht negatieve begroting. Hierbij moet aangetekend dat in het resultaat ruim 1,8 miljoen euro kosten zijn verwerkt waarvoor in het verleden reeds gespaard was, zoals de uitgaven voor de KNVB Campus en andere innovatieve projecten. Deze uitgaven drukken de jaarwinst 2016/’17.

Na onttrekking aan de (hiervoor in het verleden gevormde) bestemmingsreserves resteert een geschoond saldo van 1,8 miljoen euro positief. Voor beide secties geldt dat een consequent, conservatief financiëel beleid gevoerd wordt. Zo wordt bij het opstellen van de begroting bijvoorbeeld rekening gehouden met het – financieel – slechtst denkbare scenario bij het Nederlands elftal: het mislopen van kwalificatie voor een eindronde na play-offs.

Ontwikkeling van het voetbal

In het pupillenvoetbal werden nieuwe spelvormen getest en geïntroduceert.

Met het succesvol introduceren van het digitale wedstrijdformulier is er een einde gekomen aan het tientallen jaren oude pasjessyteem in het amateurvoetbal. Mede gebaseerd op het rapport Winnaars van Morgen worden bij het pupillenvoetbal nieuwe spelvormen getest en geïntroduceerd. Meer balcontacten, kleinere teams en voetballen zonder scheidsrechter doen het voetbalplezier bij de allerkleinsten zichtbaar toenemen.

De KNVB Academie verzorgt weer honderden voetbaltechnische en arbitrage cursussen, met meer dan 8.000 diploma’s tot gevolg. Daarnaast werd trainersapp Rinus geïntroduceerd, een innovatie die door het voetbal werd omarmd.

KNVB Campus als voetbalcentrum

In het eerste operationele seizoen van de KNVB Campus weten steeds meer voetbalclubs en organisaties Zeist te vinden. Ook het Voorzitterscongres en het Kenniscongres betaald voetbal vinden plaats in de Campus. Gedurende het seizoen opent #11 zijn deuren, een innovatiecentrum voor partners uit het bedrijfsleven en wetenschap, die zich richten op ontwikkelingen als nieuwe camerasystemen en nieuwe technieken voor talentherkenning. Daarnaast investeert de bond in de verdere ontwikkeling van de sportvelden en accommodatie (Rinus Michels Dug-out) aan de overzijde van de Woudenbergseweg.

De KNVB Campus in Zeist.

Bestuur op orde

Gedurende het seizoen 2016/’17 zijn er stappen gezet om tot een nieuw bestuur voor het betaald voetbal te komen (RVC en directie) en de governancestructuur van de bond aan te passen. Deze wijzigingen zullen eind van het kalenderjaar 2017 hun beslag krijgen, waarmee een eind komt aan de bestuurlijke impasse in Zeist.

Jaarverslag Jaarverslag Bekijk hier het volledige jaarverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen