Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Clarence Seedorf benoemd tot bondsridder

KNVB Media
KNVB Media
28 maart 2017, 21:00

Clarence Seedorf (87-voudig international) werd voorafgaand aan Nederland - Italië benoemd tot bondsridder. - Foto: KNVB Media

Clarence Seedorf is door bondsvoorzitter Michael van Praag benoemd tot bondsridder van de KNVB. De 87-voudig international en viervoudig winnaar van de Champions League kreeg daarmee de waardering voor zijn enorme voetbalcarrière én maatschappelijke inzet.

Seedorfs debuut in Oranje dateert van 14 december 1994. De destijds 18-jarige Ajacied viel in de tweede helft van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (5-0) in voor Youri Mulder. De middenvelder gaf meteen zijn visitekaartje af door in de laatste minuut van dat duel doel te treffen. In de veertien jaar daarna zou hij nog tienmaal in Oranjedienst scoren. In maart 2008 kwam hij in en tegen Oostenrijk (3-4) voor het laatst voor Nederland uit.

Clarence Seedorf (staand, uiterst links) voor de oefeninterland tegen China in 1996.

Vier eindtoernooien

Seedorf was met het nationale voetbalteam present op vier eindtoernooien. Het EK 1996 was zijn eerste Europese eindronde. In de kwartfinale tegen Frankrijk lukten het beide teams niet in de reguliere speeltijd en de verlenging te scoren. Frankrijk trok in de daarop volgende penaltyreeks aan het langste einde, nadat Seedorf vanaf de 11-meter miste. Op het WK 1998 in Frankrijk behaalde hij met Oranje de vierde plaats. Twee jaar later, tijdens EURO 2000, werd het Nederlands elftal in eigen land in de halve finale na penalty’s uitgeschakeld door Italië. Ook tijdens het EK in 2004 reikte Oranje tot de halve finale, waar het in gastland Portugal zijn meerder moest erkennen. 

Seedorf in actie namens AC Milan.

Als clubvoetballer was Seedorf zeer succesvol. Hij won maar liefst viermaal de Champions League: met Ajax in 1995, met Real Madrid in 1998 en met AC Milan in 2003 en 2007. Dit leverde hem de eretitel Mr. Champions League op. Verder won hij op internationaal clubniveau nog belangrijke prijzen als de Wereldbeker en de Europese Supercup. Hij werd met zijn clubs landskampioen in Nederland, Spanje en Italië. Met Ajax en AC Milan won hij bovendien ook nog de nationale beker. 

Trainer, ambassadeur en maatschappelijke projecten

In 2012 vertrok Seedorf naar de Braziliaanse club Botafogo. Vanuit Brazilië startte Seedorf een speciaal opleidingstraject bij de KNVB Academie om het UEFA Pro diploma te behalen. In 2014 zette hij bij Botafogo een punt achter zijn actieve carrière. Direct daarna, in januari 2014, tekende Seedorf een contract dat hem tot de zomer van dat jaar als coach aan AC Milan verbond. In juli 2016 vertrok Seedorf naar China om aan de slag te gaan als coach van Shenzhen Xiangxue. Na een half jaar kwam aan het Chinese avontuur een einde. 

Clarence Seedorf stond voorafgaand aan Nederland - Italië nog eenmaal in de line-up van Oranje.

Ook op maatschappelijk gebied heeft Seedorf zijn sporen verdiend. In zijn geboorteland Suriname participeert hij in diverse sociale projecten en heeft hij een voetbalstadion laten bouwen. Maar ook buiten Suriname zet hij zich in voor gelijkheid en diversiteit binnen en buiten de lijnen. Vanwege zijn ervaring in het internationale voetbal en zijn betrokkenheid bij de strijd tegen discriminatie en racisme heeft de UEFA hem benoemd tot ambassadeur. In die functie is hij betrokken bij het anti-racisme beleid van de Europese voetbalorganisatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen