Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international en Ajax-legende Piet Keizer (73) overleden

KNVB Media
KNVB Media
11 februari 2017, 9:55

Het beeld van Piet Keizer voor het bondsbureau van de KNVB. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van de legendarische voormalig linksbuiten Piet Keizer. De 34-voudig international was al geruime tijd ziek. Zijn hoogtijdagen beleefde hij van 1971 tot 1973 toen hij met Ajax drie keer de Europa Cup I won.

Keizer kwam zijn hele carrière uit voor Ajax; van 1960 tot en met 1974. In totaal speelde hij voor de Amsterdammers 490 duels en maakte daarin 189 doelpunten. Bij Ajax speelde hij een bijna unieke erelijst bij elkaar. Hij werd Wereldkampioen, won drie keer de Europa Cup I, zegevierde twee keer in de Europese Supercup, werd zes keer landskampioen en won vijf keer de KNVB Beker.

— Piet Keizer in actie namens Ajax. Foto: VI Images. 

Illuster aanvalstrio

Zijn meest befaamde moment beleefde hij in de Europa Cup I-finale van 1971 tegen Panathinaikos. Terwijl iedereen beweerde dat hij stijf links was, bewees hij met één actie het tegendeel. Na de lange pass van Barry Hulshoff controleerde hij met rechts de bal tussen zijn schoen en het gras. Wat volgde was een magistrale voorzet, waarna Dick van Dijk de 1-0 tegen de touwen kopte. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers met 2-0.

Samen met Sjaak Swart en Johan Cruijff vormde hij een illuster aanvalstrio. Linksbuiten Keizer was een unieke speler: technisch briljant en met een enorme uitstraling. Zijn schaarbeweging is nog altijd wereldberoemd. Veel mensen denken dat de voormalig aanvaller de schaar heeft uitgevonden. Bescheiden wees hij echter altijd naar voormalig ploeggenoot Willy Schmidt.

Oranje

Voor het Nederlands elftal speelde hij 34 interlands. Keizer debuteerde op 5 september 1962 tegen de Nederlandse Antillen. Oranje won met 8-0. Na 35 minuten zorgde Keizer voor de 4-0.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel tegen Zwitserland in 1965. Keizer zit gehurkt, rechts vooraan.

Helaas voor Keizer beleefde Oranje zijn hoogtijdagen terwijl hij al op zijn 'retour' was. Tijdens zijn laatste actieve jaar als voetballer maakte hij nog wel het WK van 1974 mee. In het elftal van bondscoach Rinus Michels kwam hij tijdens het eindtoernooi alleen tegen Zweden (0-0) in actie. In de WK-finale tegen Duitsland leek Keizer in te mogen vallen toen Rob Rensenbrink uitviel. Op het laatste moment koos Michels echter voor René van den Kerkhof.

Na zijn carrière bleef Keizer lang weg uit de voetballerij. Pas in het begin van deze eeuw keerde hij terug. Hij was scout bij Ajax, technisch adviseur en nam plaats in het technisch platform van de club. De laatste jaren was Keizer actief als voetbalmakelaar.

Reactie Danny Blind

Voetbal moest vooral mooi en genietbaar zijn

Bondscoach Danny Blind is bedroefd na het overlijden van Keizer. "Zijn overlijden doet pijn. Hij was een prachtige voetballer en een inspirerende denker over voetbal. Ik heb hem goed gekend. We waren het over voetbal heus niet altijd eens met elkaar, maar dat maakte het contact met hem juist zo bijzonder. Door discussies met hem kwam je weer verder in je denken."

Blind noemt Keizer een zeer authentiek persoon. "Hij durfde tegen de wind in zijn standpunten vast te houden. Dat vond ik sterk aan hem. Piet zag voetbal vooral als een sport om mensen iets aantrekkelijks mee te bieden, voetbal moest vooral mooi en genietbaar zijn. Dat was zijn uitgangspunt. We gaan hem missen. Piet Keizer was een prachtige, puur aanvallend denkende voetballer, een schitterende speler en een mooie kerel. Een ras-Ajacied ook. Een sieraad voor onze sport.’’

Reactie Hans van Breukelen

We gaan hem missen, vooral zijn mening over voetbal

"Het is schrikken, als je zo’n bericht hoort. Piet Keizer, een grote man uit ons voetbal, een groot Ajacied ook. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem", zegt technisch directeur Hans van Breukelen die Keizer ook een eigenzinnige man noemt. "Hij durfde het oneens te zijn met Cruijff, dat moest je echt durven in die tijd."

"We gaan hem missen, vooral zijn mening over voetbal. Hij trad nooit op de voorgrond, maar als je hem vroeg naar zijn mening over een wedstrijd, dan kreeg je een sterke analyse, kritisch vooral, ook op Ajax, ook op het Nederlands elftal. Hij was kritisch op wat hem lief was, daar heb je wat aan, aan zo’n mening", besluit Van Breukelen.

De KNVB wenst zijn familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen