Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blangé wordt prestatie- en innovatiemanager bij de KNVB

KNVB Media
KNVB Media
11 december 2016, 14:55
3:09

Peter Blangé: "Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net het verschil te maken." - Foto: KNVB Media

Peter Blangé (52) treedt per 1 februari 2017 in dienst bij de KNVB als prestatie- en innovatiemanager. Zijn belangrijkste taak is de KNVB, coaches en clubs te voorzien van innovatieve en wetenschappelijke inzichten. Hij gaat nauw samenwerken met de experts die betrokken zijn bij alle nationale teams. Blangé komt te werken op de afdeling voetbaltechnische zaken die onder leiding staat van technisch directeur Hans van Breukelen.

Peter wordt de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap

Van Breukelen: “In topsport gaat het om details en continu verbeteren. In de functie die Peter gaat vervullen staat dat centraal. Dat betekent niet dat hij het voetbalbeleid gaat bepalen, want dat doen onze coaches en de clubs. Wel wordt hij de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap. Zijn opdracht is om op basis van onderzoek en innovatie een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de voetbalprestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegingswetenschappen, data-analyses of voedingsleer. Belangrijk vinden we ook dat hij de wetten van de topsport kent, de taal van topsporters spreekt en een enorme winnaarsmentaliteit heeft.”

Blangé over zijn aanstelling: “Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het allerhoogste niveau beslissen. Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net dat verschil te maken. Ik kijk er naar uit daar samen met de voetbalexperts mee aan de slag te gaan. Voetbal moet te allen tijde centraal blijven staan.”

Functie Peter Blangé is sportoverstijgend.

Geen teammanager

Gaandeweg zijn we erachter gekomen dat die functies lastig te combineren zijn

Blangé gaat niet de functie van teammanager van het Nederlands elftal invullen. Oorspronkelijk was dat wel het idee, maar de KNVB heeft besloten de twee functies van elkaar te scheiden. “Gaandeweg zijn we erachter gekomen dat die functies lastig te combineren zijn en dat we dat ook niet willen,” zegt Van Breukelen. “Bij een combinatiefunctie zou Peter zijn aandacht moeten verdelen over te veel uiteenlopende werkzaamheden en dat komt het werk niet ten goede.”        

De afspraak met teammanager Hans Jorritsma blijft ongewijzigd. Jorritsma blijft aan tot 1 december 2017 en werkt in de loop daar naartoe een nader aan te stellen opvolger in.

'Peter Blangé geen teammanager van Oranje.'

Carrière Blangé

Blangé had een rijke carrière in het volleybal. Hij speelde vijfhonderd interlands, speelde negen seizoenen in het buitenland (acht in Italië, één in Duitsland), nam deel aan vier Olympische Spelen en won in 1996 Olympisch goud. Na zijn actieve carrière was hij van 2006 tot en met 2010 bondscoach van het herenteam. Ook was hij coach van ORTEC Nesselande, waarmee hij drie landstitels en drie keer de nationale beker won.

Hij komt over van ORTEC Sports waar hij Manager Data Analytics & Innovatie was. In die functie maakte hij onder meer prestatie-analyses voor meerdere clubs uit het Nederlandse betaald voetbal. In 2014 werd hij voor twee jaar gedetacheerd naar het Team NL Innovation Center van NOC*NSF. Daar zette hij zich als labmanager in voor innovatie en topsportmonitoring.

Hans van Breukelen over aanstelling Peter Blangé.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen