Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Praag herbenoemd als bondsvoorzitter

KNVB Media
KNVB Media
29 november 2016, 21:02
2:17

Bondsvoorzitter Michael van Praag blijft nog drie jaar aan. - Foto: KNVB Media

Bondsvoorzitter Michael van Praag is vanavond tijdens de bondsvergadering in Zeist herbenoemd voor een periode van drie jaar. Van Praag, de enige kandidaat, werd door de bondsafgevaardigden met 36 stemmen voor, 21 onthoudingen en 1 tegenstem gekozen. Hij volgde in 2008 de dat jaar overleden Jeu Sprengers op en werd zowel in 2010 als 2013 herkozen. Dit is zijn laatste termijn als bondsvoorzitter.

Van Praag dankte de voorstemmers voor hun vertrouwen en had een kritische noot voor de afgevaardigden die zich onthielden van stemming. "Ik ga me de komende drie jaar weer voor honderd procent inzetten voor het voetbal in Nederland. Die inzet moet echter wel van twee kanten komen."

Pittig gesprek


De bondsvoorzitter doelde op het pittige gesprek dat hij dinsdagmiddag had met vertegenwoordigers van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie: "De clubs verweten me dat ik teveel afwezig was en niet ingreep in de bestuurlijke ontwikkelingen bij betaald voetbal. Dat kan ik als bondsvoorzitter echter helemaal niet, want dat hebben ze in hun statuten verboden."

Er is behoefte aan meer aandacht, meer contact met de KNVB

Toch ziet Van Praag de toekomst positief in: "Het was een vorm van protest, ik zie het als een wake-up call. Er is behoefte aan meer aandacht, meer contact met de KNVB. Ik ga de komende tijd dan ook samen met Jean Paul Decossaux (waarnemend directeur betaald voetbal) gewoon aan tafel met alle clubs. En vergeet niet, het waren 21 onthoudingen, geen tegenstemmen."

Winnaars van Morgen

Van Praag is blij dat hij als bondsvoorzitter betrokken blijft bij de uitrol van het plan Winnaars van Morgen, "het belangrijkste project van het Nederlandse voetbal'. Daarnaast verheugt hij zich op  WEURO 2017, het EK voor vrouwen dat komende zomer in Nederland plaatsvindt.

​ Winnaars van Morgen is het belangrijkste project van het Nederlandse voetbal ​

"Dat wordt echt een enorme stimulans voor de OranjeLeeuwinnen en alle meisjes die willen gaan voetballen." Uiteraard blijft Van Praag zich ook inzetten voor homoacceptatie in het voetbal. "Mijn ultieme doel is, dat er bij mijn afscheid over drie jaar een dusdanig klimaat heerst bij amateur- en betaald voetbalclubs, dat iedereen daar zonder vrees voor zijn gevoelens uit kan komen."

Daarnaast ziet hij het als zijn taak zijn potentiële opvolger vroegtijdig te introduceren bij de UEFA, om zo de kans op (het behoud van) een Nederlandse afgevaardigde in het bestuur van de UEFA te vergroten.

Budget voor KNVB Campus en onderzoek governance


Tijdens de bondsvergadering werd verder besloten budget vrij te maken voor de doorontwikkeling van de KNVB Campus en voor een onderzoek naar governance en besluitvorming binnen de KNVB. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in februari 2017 tijdens een buitengewone bondsvergadering gepresenteerd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen