Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

JEKA ontvangt 4000e regeling gratis VOG

KNVB Media
KNVB Media
5 november 2016, 11:49

Staatssecretaris Dijkhoff omringd door de F-jes van JEKA uit Breda. - Foto: KNVB Media

Hoog bezoek zaterdagochtend voor de Bredase vereniging JEKA. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie kwam langs op sportpark Tussen de Leijen om de Brabantse club de gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers uit te reiken. JEKA is de 4000e organisatie in Nederland die deelneemt aan deze regeling.

Een mooie mijlpaal waarvoor staatssecretaris naar de Bredase voetbalclub toog om het officiële document aan het bestuur van JEKA te overhandigen. De vereniging voldoet aan alle eisen die het ministerie stelt en voert een preventief vrijwilligersbeleid. "Ik vind het goed om te merken dat JEKA veel belang hecht aan sociale veiligheid op de club en daarin ook verantwoordelijkheid neemt", aldus Dijkhoff.

De staatssecretaris, die in een ver verleden een blauwe maandag voetbalde bij de Eindhovense club RPC, had zaterdag zijn maatpak ingeruild voor een shirt van JEKA. Na afloop van de officiële plichtplegingen mochten de F-jes van JEKA namelijk penalty's op hem afvuren.

Staatssecretaris Dijkhoff stond bij JEKA ook even op doel.

Wat is de VOG?

Voor voetbalverenigingen - en andere organisaties die veel met vrijwilligers werken - biedt de VOG een extra garantie om kinderen in een veilige omgeving te laten sporten. Vrijwilligers worden op deze manier namelijk vooraf gescreend. Met de verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Wie wél een relevant strafblad heeft, krijgt geen VOG en wordt zo geweerd uit het vrijwilligerswerk. Sinds 2015 kregen 183 vrijwilligers een VOG-weigering toegestuurd van de staatssecretaris.

Regeling Gratis VOG verlengd

De Regeling Gratis VOG is bedoeld voor clubs met een kleine beurs en weinig organisatorische slagkracht. Clubs die gebruik willen maken van de Regeling Gratis VOG moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden die het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt.

Gratis regeling VOG Gratis regeling VOG Hoe meld ik mijn club aan voor de gratis regeling Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Tijdens zijn bezoek maakte Dijkhoff bekend dat vrijwel alle 4000 organisaties die sinds 1 januari 2015 tot de regeling zijn toegelaten, de komende jaren gratis VOG’s mogen blijven aanvragen. Het kabinet heeft jaarlijks 100.000 gratis VOG’s beschikbaar gesteld voor de sport- en vrijwilligerssector. Sinds de start van de regeling begin 2015 zijn er ruim 126.000 gratis VOG’s aangevraagd.

Veilig sportklimaat Veilig sportklimaat Wat doet de KNVB?

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen