Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB wil test met vierde wissel in bekertoernooi

KNVB Media
KNVB Media
20 oktober 2016, 19:00

De KNVB wil volgend seizoen in het KNVB Bekertoernooi testen met een vierde wissel. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft zich bij de internationale spelregelcommissie IFAB aangemeld om met ingang van seizoen 2017/'18 in het KNVB bekertoernooi een vierde wisselspeler toe te staan. Dat meldt operationeel directeur Gijs de Jong, die namens de KNVB aanwezig was op een IFAB-bijeenkomst in Frankfurt.

In Duitsland is onder meer afgesproken dat er een lange-termijnkalender moet komen voor alle IFAB-aangelegenheden. Daarop moeten telkens mogelijke spelregelwijzigingen terugkomen die het voetbal eerlijker en aantrekkelijker kunnen maken. Eén van de nieuwe voorstellen is de proef met vier wisselspelers in het bekertoernooi, waarbij de KNVB graag wederom een voortrekkersrol wil spelen. Deze extra wissel mag dan worden toegepast in de verlenging van een bekerduel.

Meer medestanders

Marco van Basten en Gijs de Jong tijdens een eerdere bijeenkomst.

Naast verschillende bonden waren onder meer ook UEFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina, FIFA-official Marco van Basten (Chief Officer for Technical Development) en het IFAB-bestuur aanwezig.

“We hebben veel discussies gevoerd over de noodzaak van innovatie”, zegt Gijs de Jong, die onder meer een lang gesprek had met Van Basten. “Enerzijds om het spel eerlijker te maken en anderzijds om de aantrekkelijkheid te verhogen. Afgelopen jaren waren we als KNVB vaak een roepende in de woestijn, maar langzamerhand krijgen we nu steeds meer medestanders.” Volgens De Jong heerste er tevredenheid over de verschillende aanpassingen die zijn gedaan. “De aanpassing triple punishment, het toestaan van blessurebehandeling op het veld als de dader een kaart heeft gekregen en de gewijzigde aftrap zijn allemaal positief ontvangen.”

Ervaring met video-assistent

Ook zijn de ervaringen met de video-assistent uitgebreid besproken. In onder meer de VS, Nederland en tijdens Italië-Frankrijk is live-getest met de video-ref. “Dat leidde tot geanimeerde discussies over de autonomie van de scheidsrechter, wat het beste is voor het spel. Onze inbreng was dat er hoge acceptatie is bij spelers, coaches, toeschouwers en tv-kijkers. De video-assistent draagt bij aan het zelfvertrouwen van de arbiter en geeft een nieuwe dimensie aan arbitrage. Communicatie is essentieel: uitleg aan scheidsrechters, spelers, coaches, maar ook het publiek. Het aantal interventies is nog zeer beperkt ook.”

Ook voor het gebruik van elektronische hulpmiddelen heeft De Jong een pleidooi gehouden om deze te omarmen in plaats van ‘krampachtig’ verzet te voeren. “Er is niets mis met het gebruik van digitale gegevens voor tactische doeleinden, of contact met een (assistent-)coach die de wedstrijd van de tweede ring bekijkt.”

'Dit geeft nut van de videoscheidsrechter aan' 'Dit geeft nut van de videoscheidsrechter aan' Lees hier de terugblik op het eerste optreden van de videoscheidsrechter in de KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen