Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Code voor betrouwbare sponsoring kansspelaanbieders

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2016, 10:48

Met de code Betrouwbaar spel & sponsoring is de Nederlandse sport klaar voor legalisering van online kansspelen en sponsoring door kansspelaanbieders. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft samen met NOC*NSF, de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) de code 'Betrouwbaar spel & sponsoring' in het leven geroepen. Met deze code is de Nederlandse sport klaar voor legalisering van online kansspelen en sponsoring door kansspelaanbieders. Nederlandse betaaldvoetbalclubs, de KNVB en de sportkoepel NOC*NSF hopen dat Tweede Kamer nu eindelijk haast gaat maken met nieuwe gokwetgeving.

De sportwereld is positief over de modernisering van de online kansspelmarkt in ons land. Door gokvergunningen af te geven onder heldere voorwaarden, komt er straks een duidelijke scheiding tussen het legale en het illegale gokaanbod. In combinatie met strikte handhaving van de voorwaarden en actieve bestrijding van het illegale aanbod kunnen fans straks hun weddenschappen plaatsen in een betrouwbare spelomgeving.

De code voorziet in een integere en heldere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties. Daarbij is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van commerciële kansen voor de sport en de bescherming van het spel, de sporter en de fan.

Oproep aan de politiek om gokwet snel te behandelen

De KNVB hoopt dat de code een aanzet vormt voor de politiek om haast te maken met de nieuwe gokwetgeving. Elk weekend worden er vele miljoenen ingezet op Nederlandse voetbalwedstrijden. Zolang de nieuwe wetgeving er niet is, gebeurt dat in een ongereguleerde en niet transparante markt. De KNVB hoopt dat het wetsvoorstel voor nieuwe regelgeving nog voor het zomerreces van het kabinet wordt behandeld.

We moeten er voor zorgen dat de sport zuiver en geloofwaardig blijft

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB: "Voor een gokspelletje met een gemiddelde inzet van ongeveer 22 miljoen per Nederlandse Eredivisiewedstrijd is er op dit moment nog geen enkele spelregel. Een gokje wagen kan erg leuk zijn en daar is niks mis mee.  We moeten er alleen wel voor zorgen dat de sport zuiver en geloofwaardig blijft. Daarom onze wens dat de nieuwe gokwet er snel komt, met deze code als essentiële aanvulling daarop."

Spelregels voor gokken op sport

In de code zijn spelregels opgenomen die de gokmarkt inzichtelijk moeten maken en tegelijkertijd zorgen voor een sportief wedstrijdverloop. De wet sluit nu nog niet volledig aan bij de dagelijkse realiteit en integriteitsrisico’s: mogelijke belangenverstrengeling, gokkende spelers op eigen wedstrijden en het voorkomen van matchfixing. Enkele voorwaarden die worden gesteld zijn dat een kansspelaanbieder die tevens als sponsor fungeert geen voorkennis mag gebruiken voor gokdoeleinden, terwijl sponsoren ook geen bemoeienis mogen hebben met het sportieve verloop van wedstrijden.

Daarnaast is in de code opgenomen dat jong volwassenen in bescherming moeten worden genomen. Zo mogen sporters jonger dan 25 jaar bijvoorbeeld niet in commercials verschijnen, omdat zij met hun functie als rolmodel gokverslaving onder andere jongeren zouden kunnen veroorzaken.

Infographic Infographic Bekijk hier de code 'Betrouwbaar spel & sponsoring'

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen