Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbalpiramide compleet na akkoord in ledenraad

KNVB Media
KNVB Media
28 mei 2016, 14:58

Ledenraad vertegenwoordigt alle 3.100 amateurclubs in Nederland - Foto: KNVB Media

De ledenraad amateurvoetbal is zaterdag bijeengekomen in Zeist. Tijdens de ledenraad, die twee keer per jaar wordt gehouden, worden er door dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal beslissingen genomen namens alle 3.100 amateurverenigingen in Nederland.

De ledenraad staat dicht bij de verenigingen en leden en worden ook door hen gekozen. Tijdens deze ledenraad zijn onder andere het nieuwe licentiesysteem en het plan 'Winnaars van Morgen' besproken.

Licentiereglement Tweede en Derde divisie aangenomen

Het licentiereglement voor clubs die gaan uitkomen in de Tweede en Derde divisie is door de ledenraad amateurvoetbal vastgesteld. Clubs uit de Tweede en Derde divisie moeten voldoen aan een set van voorwaarden. Het merendeel van de clubs is er inmiddels klaar voor. De licentiecommissie toetst per 1 november.

In december 2014 zijn de licentievoorwaarden in de bondsvergadering goedgekeurd. Afgelopen seizoen zijn de clubs voorgelicht en hebben ze een bijdrage kunnen leveren aan de inhoud van de richtlijnen. Deze input is meegenomen en na de goedkeuring van zaterdag met ingang van seizoen 2016/'17 onderdeel van het reglement amateurvoetbal.

Voor de licentie- en beroepscommissie zijn zaterdag dertien onafhankelijke commissieleden aangesteld. Deze leden beschikken onder andere over juridische en financiële kennis. Bovendien komen zij uit de gehele breedte van het Nederlandse amateurvoetbal. De licentie- en beroepscommissie maken beide onderdeel uit van de onafhankelijke rechtspraak binnen de KNVB. De licentiecommissie neemt in eerste aanleg besluiten in het kader van het licentiesysteem. Als een club het niet eens is met dit besluit kan het naar de beroepscommissie. Licentiesysteem Licentiesysteem Wat zijn de licentievoorwaarden in de top van het amateurvoetbal?

Amateurvoetbal positief over 'Winnaars van Morgen'

De ledenraad heeft de aanbevelingen uit en uitvoering van het rapport 'Winnaars van Morgen' positief ontvangen. Het rapport beschrijft het innovatieprogramma dat in 2015 en begin 2016 is ontwikkeld door een grote groep vertegenwoordigers uit het Nederlandse voetbal. Een projectteam van de KNVB, met technisch manager Jelle Goes als programmamanager, heeft een groot aantal aanbevelingen gedaan om het Nederlandse voetbal in de totale breedte te ontwikkelen. Winnaars van Morgen Winnaars van Morgen Bekijk de samenvatting van het plan Winnaars van Morgen

Optimale wedstrijdvormen voor pupillen 

Spelplezier en ontwikkeling van het kind dient voorop te staan bij pupillenvoetbal

Onderdeel van het plan 'Winnaars van Morgen' is dat er afgelopen seizoen uitgebreid onderzoek is gedaan naar de optimale wedstrijdvormen voor pupillen van onder 6 tot en met onder 12 jaar. Uitgangspunt van het onderzoek is spelplezier en ontwikkeling van het kind zo groot mogelijk maken.

Er is hierbij onder andere gekeken naar de afmeting van het veld, het aantal spelers op het veld, het doelformaat, het balformaat, de spelregels en de rol van de scheidsrechter, coach en ouders. Komend seizoen - 2016/'17 - zullen de aanbevelingen in samenwerking met verenigingen, verder worden getest en uitgewerkt in de praktijk.

Wat doet de KNVB volgend seizoen voor het amateurvoetbal?

Voor het komend voetbalseizoen worden er vier prioriteiten centraal gesteld in het amateurvoetbal:

  1. De KNVB wil verenigingen helpen om nog sterker te worden om hun rol in de gemeenschap beter in te kunnen vullen. Een vereniging is zo sterk als de leden en deze kracht moet optimaal worden benut.
  2. Er wordt volgend seizoen een nog aantrekkelijker voetbalaanbod en passende competities gecreëerd waarin wordt getracht om iedereen te laten meedoen.
  3. Er is extra aandacht voor trainers. Zij staan centraal in de voetbalgemeenschap en een goede trainer brengt plezier en ontwikkelt kinderen. Wij zetten komend seizoen in op de ontwikkeling van trainers.
  4. Iedereen moet kunnen genieten van voetbal. Onze sport is van en voor iedereen. Ook in 2016/’17 zetten we weer in op een positieve voetbalbeleving voor iedereen.

Raad van Toezicht Raad van Toezicht Tjienta van Pelt is zaterdag door de ledenraad benoemd tot lid van het toezichthoudende orgaan van het amateurvoetbal

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen