Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Hollandse' Sacchi inspireert ook 25 jaar later nog

KNVB Media
KNVB Media
18 februari 2016, 17:00
2:19

Foto: KNVB Media

Hoe ziet het voetbal er uit in 2026? Welke ontwikkelingen horen daarbij en welke invloed heeft dat op de spelers en de coach? Om antwoord te krijgen op die vragen is de KNVB in gesprek met voetbalmensen uit binnen- en buitenland. In dat kader kreeg de KNVB in Zeist deze week bezoek van de Italiaanse voormalig toptrainer Arrigo Sacchi, 25 jaar geleden één van de grootste vernieuwers van het voetbal.

Totaalvoetbal

Sacchi was natuurlijk trainer van het grote AC Milan, dat met Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard eind jaren tachtig en begin negentig Europa veroverde. Als bondscoach van het Italiaanse elftal loodste hij zijn land in 1994 ook naar de WK-finale. Naast de grote successen die hij boekte, wordt Sacchi vooral geprezen als vernieuwer. Als een revolutionair die een grote stempel drukte op het voetbal, geïnspireerd door het Nederlandse totaalvoetbal uit de jaren zeventig. De 'Hollandse' invloeden waren terug te zien in zijn teams en daarom ging Sacchi graag in op de uitnodiging uit Nederland om KNVB-coaches te woord te staan en te inspireren.

Jelle Goes

"Hij heeft met AC Milan een speelstijl neergezet waar ze natuurlijk heel succesvol mee zijn geweest", vertelt Jelle Goes, technisch manager van de KNVB. "Het is voor ons interessant om te zien hoe hij tot die vernieuwingen is gekomen. En het is voor ons heel belangrijk om te weten hoe hij tegen het Nederlandse voetbal aankijkt." Ook Ruud Gullit, één van de steunpilaren in Milaan, benadrukt dat belang. Gullit kwam naar Zeist om te luisteren naar zijn oude meester. Naast een warm weerzien stak ook hij zijn licht op bij de nu 69-jarige Sacchi. Want: "Het is heel belangrijk om te zien hoe een buitenstaander naar ons kijkt. Ook omdat Sacchi als trainer van de Italiaanse bond veel tegen Nederlandse jeugdelftallen heeft gespeeld."

Veel geleerd

Aron Winter, KNVB-coach van Oranje onder 19 en als speler in het verleden actief in de Serie A namens Lazio Roma, was één van de trainers die twee dagen in gesprek ging met de Italiaan. "Het is altijd heel mooi om een grootheid als Sacchi te zien en je te laten inspireren over voetbal", blikt hij terug. "We hebben er allemaal veel van geleerd." De resultaten van het bezoek van Sacchi worden meegenomen in de research die plaatsvindt onder leiding van Jelle Goes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen