Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Top tweede seizoenshelft lonkt

KNVB Media
KNVB Media
9 januari 2016, 9:12

Foto:

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de tweede seizoenshelft, en daar is alle reden toe! Er staan enkele prachtige eindtoernooien en spannende wedstrijden op het programma de komende maanden.

De Eredivisie begint op vrijdag 15 januari met de Twentse derby FC Twente - Heracles Almelo. De titelstrijd gaat weer tussen de traditionele top-3. Ajax, Feyenoord en PSV kunnen meteen aan de bak. Koploper Ajax moet naar ADO Den Haag. De achtervolgers Feyenoord en PSV staan in De Kuip tegenover elkaar voor de eerste topper van 2016.

De zaalvoetballers hebben zich na een knappe kwalificatiereeks december vorig jaar geplaatst voor de play-offs voor het WK 2016 in Colombia. Op 12 februari wordt er in Servië geloot wie de ploeg van bondscoach Marcel Loosveld treft als laatste horde op weg naar het WK. De wedstrijden worden op 22 maart en 12 april gespeeld.

— Het Nederlands zaalvoetbalteam plaatste zich niet voor het EK 2016, maar is nog wel in de race voor het WK in Colombia later dit jaar.

In maart is het ook de beurt aan de OranjeLeeuwinnen om te presteren. Van 2 tot en met 9 maart proberen zij zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de Olympische Spelen van later dit jaar, in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Het team van bondscoach Arjan van der Laan speelt in eigen land de play-offronde, en heeft als tegenstanders  Zwitserland (2 maart, 19.30 uur, Kyocera Stadion Den Haag), Noorwegen (5 maart, 19.30 uur, Het Kasteel Rotterdam) en Zweden (9 maart, 19.30 uur, Het Kasteel Rotterdam).

Later die maand (24-29 maart) speelt het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar de Eliteronde in Duitsland, waarbij EK-kwalificatie (5-12 mei in Azerbeidzjan)  te behalen valt. De ploeg van coach Kees van Wonderen komt uit tegen Bulgarije (24 maart), Slowakije (26 maart) en gastland Duitsland (29 maart).

Dezelfde periode (24-29 maart) strijdt het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar óók in een Eliteronde om kwalificatie voor het EK. Dat toernooi wordt in Nederland gespeeld. Tegenstanders van Onder 19 zijn Oekraïne (24 maart), Noord-Ierland (26 maart) en Polen (29 maart). De locaties moeten nog bekend worden gemaakt.

Maart is sowieso een echte voetbalmaand, want op 25 maart komt het Nederlands elftal vriendschappelijk in actie tegen het sterke Frankrijk. In de Amsterdam ArenA wordt om 20.45 uur afgetrapt.

Vier dagen later (29 maart) speelt het Nederlands elftal opnieuw een oefenwedstrijd, in en tegen Engeland. In het Wembley Stadium beginnen de twee teams om 20.45 uur aan hun confrontatie.

— Oranje is een gewilde oefentegenstander op weg naar het EK en speelt twee topinterlands tegen Frankrijk (in de ArenA) en op Wembley tegen Engeland.

Van 5 tot en met 10 april strijden ook de Vrouwen onder 19 voor een plek op het Europees kampioenschap. In de Eliteronde, die in Nederland wordt gespeeld, komt de ploeg van coach Jessica Torny in Groep 3 uit tegen Finland, Tsjechië en Wit-Rusland.

Op 24 april staat in Rotterdam de KNVB bekerfinale op het programma. De eindstrijd van het nationale bekertoernooi, dat momenteel in de fase van de kwartfinale zit, wordt volgens traditie sinds 1989 afgewerkt in De Kuip.

— FC Groningen won in 2015 voor het eerst de KNVB beker. En dat mocht de hele wereld weten. 

Op 28 mei wordt tenslotte de KNVB bekerfinale voor de vrouwen gespeeld, in het Kyocera-stadion in Den Haag.

Tegen die tijd weten we ook wie landskampioen is geworden. Prolongeert PSV de titel, of behoudt Ajax de huidige koppositie? Of wordt het toch weer eens Feyenoord?

De kampioen van de Jupiler League zal dan ook bekend zijn, en daarmee de club die direct promoveert naar de Eredivisie. Ook komt er volgend seizoen aanvulling in de Jupiler League zelf.

Vanaf het seizoen 2016/2017 krijgt het Nederlands topvoetbal namelijk een nieuwe vorm. De competities van het amateur- en betaald voetbal, vooralsnog twee gescheiden werelden, worden met elkaar verbonden.

Het nieuwe competitiemodel gaat in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassen en vier Hoofdklassen. Nieuw is dat onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Eerste divisie) een nieuwe Tweede divisie wordt toegevoegd. Ook is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie.

In theorie kunnen clubs nu doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen