Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB: jeugd kan gewoon blijven koppen

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2015, 14:39

Foto: KNVB Media

De KNVB ziet geen reden om het koppen voor jeugdspelers aan banden te leggen. De Amerikaanse voetbalbond legde deze week een verbod op koppen op voor jeugdteams met spelers jonger dan tien jaar. De Amerikanen denken zo voor meer veiligheid en minder letsel zorgen.

De meeste hoofdletsels komen niet door het koppen, maar juist door duels, botsingen en valpartijen. Dat voorkom je niet met deze maatregel

Volgens KNVB-arts Edwin Goedhart is er geen wetenschappelijk bewijs dat koppen voor letsel zorgt: “De meeste hoofdletsels komen niet door het koppen, maar juist door duels, botsingen en valpartijen. Of door het worden aangeschoten door de bal. Dat voorkom je niet met deze maatregel.” Goedhart wijst er bovendien op dat het een belangrijk aspect van de voetbalopleiding is om goed te leren koppen. “Zoals je leert om te tackelen, moet je ook leren koppen. Als je dat op jonge leeftijd goed aanleert, voorkom je verkeerd koppen op latere leeftijd. Ook dat vermindert de kans op problemen.” 

Om de impact van koppen bij de jeugd te verminderen zijn de grootte en zwaarte van de ballen tegenwoordig al aangepast per leeftijdscategorie. Er is op dit moment dus geen reden om het Amerikaanse besluit in ons land te volgen. “In Amerika bestaat, veel meer dan in Nederland, een claim-cultuur. Die angst voor claims in de toekomst heeft mogelijk een rol gespeeld bij dit besluit”, aldus Goedhart.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen