Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Liesbeth Migchelsen overleden

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2020, 11:30

Liesbeth Migchelsen speelde 95 interlands, waarvan ze er 90 als basisspeelster begon - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het trieste bericht ontvangen dat voormalig international en KNVB-docent Liesbeth Migchelsen dinsdag na een kort ziekbed op 49-jarige leeftijd is overleden. Tussen 1990 en 2008 kwam de speelster uit Harderwijk liefst 95 keer uit voor de OranjeLeeuwinnen.

Migchelsen startte haar voetbalcarrière in de jeugd bij VVOG, waarna ze via Puck Deventer bij sv Saestum terecht kwam. Daar behaalde ze in 2000 haar eerste succes als voetbalster: de landstitel. Ze vertrok vervolgens naar Duitsland en speelde vijf seizoenen voor FFC Heike Rheine. Via Fortuna Wormerveer belandde de verdediger bij AZ, waarmee ze twee keer landskampioen werd in de nieuw gevormde Eredivisie Vrouwen.

'Rots in de branding'

Migchelsen maakte haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen op 11 maart 1990 in een uitwedstrijd tegen Frankrijk. In het met 0-1 gewonnen duel kwam ze in het veld voor Janny Timisela. Bij de eerstvolgende interland, een EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland, stond Migchelsen al in de basis en dat zou de komende achttien jaar een vertrouwd gezicht worden: van de 95 interlands die ze voor Nederland speelde, startte ze 90 duels in de basis, waarvan een flink aantal als aanvoerder. Ze schreef daarnaast zeven doelpunten op haar naam, waaronder een treffer tegen toenmalig Europees Kampioen Duitsland op 16 maart 2000. Haar laatste interland speelde Migchelsen op 30 augustus 2008 in Den Haag. In de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2009 tegen Zwitserland, uitslag 1-1, werd ze drie minuten voor tijd vervangen door Karin Legemate.

Liesbeth Mighelsen: 'rots in de branding'

Huidig bondsccoach Sarina Wiegman voetbalde jarenlang met Migchelsen: "Wat een ongelofelijk heftig bericht. Ben er stil van. We zijn generatiegenoten en hebben jaren met elkaar gevoetbald in Oranje. Zij was letterlijk en figuurlijk onze ‘rots in de branding’: een grote, sterke en fitte vrouw. Daarna kruisten de paden nog af en toe op en rond de velden. Onvoorstelbaar en verdrietig dat ze zo jong is overleden. Ik wil haar familie en vrienden vanaf deze plaats heel veel sterkte toewensen om dit verlies te kunnen dragen.”

Recordinternational Sherida Spitse, die Migchelsen bij haar debuut bij de OranjeLeeuwinnen voor het eerst ontmoette, noemt haar trouw, lief en vaak op haarzelf. "Er werd, toen ik bij Liesbeth op de kamer werd ingedeeld, gezegd: dan heb je de ergste van het stel gehad. Ik dacht, ohh okee.. Komt vast goed. En dat was ook zo. We konden het direct al goed samen vinden.” 

Gewaardeerd docent

Na haar actieve carrière werkte Migchelsen onder meer als KNVB-trainer van het HvA Talententeam, hoofdtrainer van Canberra United en als assistent-trainer van Vera Pauw bij het Zuid-Afrikaanse nationale elftal. In 2011 ging ze aan de slag als docent bij de KNVB. Ze was betrokken bij de opleiding voor pupillen- en juniorentrainers en gaf dit seizoen (2019/'20) de cursus UEFA C, totdat haar ziekte haar het werken onmogelijk maakte. De KNVB verliest met haar overlijden een gewaardeerd docent en wenst alle familie en vrienden van Liesbeth Migchelsen veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen