Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Daphne Koster benoemd tot bondsridder

KNVB Media
KNVB Media
24 oktober 2017, 20:00
2:25

Daphne Koster werd in Groningen benoemd tot bondsridder. - Foto: KNVB Media

In een volgepakt stadion, voor ruim 22.000 toeschouwers, is Daphne Koster (36) dinsdagavond benoemd tot bondsridder. In het professionele decor waar de voormalige aanvoerster van Oranje altijd voor heeft gestreden. Binnen en buiten de lijnen.

'Kan niet', kreeg Koster in haar voetballeven vaak te horen. 'Waarom niet', luidde dan steevast haar weerwoord. Samen met haar generatiegenoten doorbrak zij vele barrières. In de carrière van Koster weerspiegelt zich de professionele ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in vogelvlucht.

Dat begon al in haar vroege jeugd. Op zesjarige leeftijd meldde ze zich bij de plaatselijke club SVA in Assendelft. Ze was het enige meisje in een pupillenteam met louter jongens. Het maakte de kleine Koster niet uit. Zij was verknocht aan de bal en deed wat ze het allerliefst wilde: voetballen. En bleek ook talentvol te zijn, want op zestienjarige leeftijd volgde de eerste uitnodiging voor het Nederlands elftal.

Daphne Koster speelde 139 interlands.

139 interlands

Koster debuteerde in 1997 in Oranje en speelde twee eindtoernooien: de EK's in 2009 en 2013. Tijdens beide toernooien was ze aanvoerder. Het EK van 2009 in Finland gold als hoogtepunt. Oranje haalde bij het debuut de halve finale en het vrouwenvoetbal brak door als kijksport voor het grote publiek. In november 2013 speelde de centrale verdediger tegen Griekenland (7-0) haar 139e en laatste interland.

Afgelopen zomer, twintig jaar na haar debuut in het Nederlands elftal, nam Koster als speelster afscheid van het topvoetbal. In stijl, met de eerste landstitel voor Ajax. De gewonnen finale om de KNVB Beker werd de allerlaatste wedstrijd. In totaal werd ze zeven keer landskampioen en veroverde vijf nationale bekers.

Boegbeeld en aanjager

Het was ook de zomer waarin het Nederlands vrouwenelftal opnieuw een barrière doorbrak en in eigen land Europees kampioen werd. Koster, jarenlang boegbeeld en aanjager, beleefde het als analist van de NOS van dichtbij. Ze zag hoe heel Nederland het vrouwenvoetbal definitief in het hart sloot en genoot van hetgeen waar ook zij jarenlang voor had gestreden.

Koster als aanvoerder tijdens het EK in 2013.

Tijdens haar actieve voetbalcarrière was de Noord-Hollandse al zeer betrokken bij de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal. In officiële KNVB-functies als talentcoördinator en promotor, maar ook via clinics in het land en diverse mediaoptredens. Momenteel volgt Koster een traineeship bij Ajax en is ze tv-analist bij NOS en FOX Sports.

Vrouwelijke bondsridders

  • Dyanne Bito
  • Petra Hogewoning
  • Anouk Hoogendijk
  • Annemieke Kiesel-Griffioen
  • Daphne Koster
  • Vera Pauw
  • Manon Theeuwkens-Melis
  • Sarina Wiegman
  • Marleen Wissink

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen