Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lieke Martens Europees voetbalster van het jaar

KNVB Media
KNVB Media
24 augustus 2017, 19:05

Lieke Martens krijgt de trofee overhandigd van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. - Foto: UEFA

Lieke Martens is gekozen tot Europees voetbalster van het Jaar. De Oranje-international kreeg donderdag in Monaco de prijs uit handen van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Het is voor het eerst dat een Nederlandse voetbalster de UEFA award wint.

Lieke Martens tijdens het gouden EK in Nederland deze zomer.

Het regent deze zomer prijzen voor de 24-jarige Limburgse. Begin deze maand verbaasde het Nederlands vrouwenelftal vriend en vijand door in eigen land Europees kampioen te worden. Na de gewonnen finale tegen Denemarken werd Martens uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

Martens troefde bij de UEFA-verkiezing Pernille Harder (Denemarken en VfL Wolfsburg) en Dzsenifer Marozsán (Duitsland en Olympique Lyon) af. Marozsán won met Olympique Lyon de Champions League, Harder haalde met Denemarken deze zomer de finale van het Europees kampioenschap.

Naast Ronaldo

Oranjes aanvaller stond bij de uitreiking in Monaco naast Cristiano Ronaldo op het podium. De Portugese vedette van Real Madrid werd bij de mannen voor het tweede seizoen op rij gekozen tot Europees voetballer van het jaar. "Ik ben sprakeloos", zei de zichtbaar ontroerde Martens nadat ze de trofee kreeg overhandigd. "Het was een waanzinnige zomer. Die kon voor mij niet beter verlopen. Deze prijs is een grote eer en ik ben er heel trots op, maar dit kon ik allemaal niet bereiken zonder mijn teamgenoten."

FC Barcelona

Martens speelde het afgelopen seizoen voor de Zweedse topclub FC Rosengård. Daarmee werd zij achter Linköpings tweede in de Zweedse competitie en reikte in de Champions League tot de kwartfinale waarin FC Barcelona te sterk was. Voor aanvang van het EK werd bekend dat Martens deze zomer door datzelfde Barcelona is aangetrokken.

De jury van de UEFA Women's Player of the Year award werd gevormd door de bondscoaches van de zestien landen die deelnamen aan het Ek en de acht clubcoaches van de kwartfinalisten in de Champions League. De jury bestond verder uit twintig in vrouwenvoetbal gespecialiseerde journalisten. De coaches konden niet stemmen op een speelster uit hun eigen team.

Alle winnaressen tot nu toe

SeizoenNaamClubLand
2012/'13Nadine AngererFFC FrankfurtDuitsland
2013/'14Nadine KesslerVfL WolfsburgDuitsland
2014/'15Célia SasicFFC FrankfurtDuitsland
2015/'16Ada HegerbergOlympique LyonNoorwegen
2016/'17Lieke MartensFC Rosengård/FC BarcelonaNederland

Nog drie OranjeLeeuwinnen in top-10

Ook Vivianne Miedema, Jackie Groenen en Shanice van de Sanden gooiden hoge ogen bij de jury, maar eindigden net buiten het podium. Miedema eindigde als vierde in de verkiezing, Groenen werd zevende, terwijl Van de Sanden als tiende eindigde.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen