Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen: kampioen op alle fronten

KNVB Media
KNVB Media
6 augustus 2017, 20:45

De OranjeLeeuwinnen gingen op de foto met minister-president Mark Rutte. - Foto: KNVB Media

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn Europees Kampioen! In de finale werd Denemarken in een zinderend duel aan de kant gezet: 4-2. Een historische dag: Nog niet eerder won Oranje een eindtoernooi.

In drie weken tijd hebben de OranjeLeeuwinnen Nederland veroverd. Met goed voetbal, dat vooral. Met teamgeest. En met een ontwapende charme en onverzettelijkheid. Een ongekend miljoenenpubliek volgde de wedstrijden voor de televisie, terwijl alle duels van Nederland in een mum van tijd uitverkocht waren. Ook de fanzones werden drukbezocht en de befaamde Oranjemarsen naar het stadion waren een enorm succes.

Fris en swingend voetbal

Het Nederlands elftal denderde met fris en swingend voetbal, en soms een beetje geluk, door de poulefase en won van Noorwegen, Denemarken en België. In de kwartfinale moest Olympisch finalist Zweden er aan geloven: In Doetinchem won Oranje met 2-0. In de halve finale walsten de Leeuwinnen ook over Engeland heen (3-0), om in de finale opnieuw Denemarken aan de kant te schuiven.

De OranjeLeeuwinnen zijn Europees Kampioen.

“Wat een sensatie,” zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB. “De vrouwen hebben een fantastische prestatie geleverd! Het is ongelofelijk wat ze in Nederland teweeg hebben gebracht. Dat hadden we vooraf eigenlijk niet durven hopen, dat het zó zou aanslaan in ons land. We hebben de titel gepakt, maar ook op andere vlakken heel veel gewonnen.”

Goud

Goud dus voor Oranje! De Leeuwinnen leverden een prestatie die maar weinigen hadden verwacht. “De vrouwen hebben bewezen dat ze bezig zijn met topsport,” zegt Van der Zee. “En ze hebben het vrouwenvoetbal in Nederland nog steviger op de kaart gezet. We hopen allemaal dat veel meiden geïnspireerd zijn geraakt om óók te gaan voetballen.”

Lieke, Shanice, Jackie, Sari; heel Nederland weet na drie EK-weken wie onze voetbalvrouwen zijn en heeft dit geweldige team in het hart gesloten. Een team waarvan de komende tijd posters boven meisjesbedden worden opgehangen. De nieuwe generatie heeft tastbare inspiratie gekregen.

Effect

De vraag is wat uiteindelijk het effect zal zijn van dit EK. Van der Zee: “We voorzien op de lange termijn een flinke groei van het vrouwenvoetbal. We willen ook de grootste vrouwensport van Nederland zijn. Dit mooie EK draagt daar zeker aan bij. Maar laten we de komende dagen vooral nog nagenieten van de prestaties van de Leeuwinnen. Want één ding is zeker: Vrouwenvoetbal leeft als nooit tevoren.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen