Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kruisbestuiving tussen KNVB-coaches en trainers betaald voetbal

KNVB Media
KNVB Media
25 november 2017, 9:48

Peter van der Veen: 'De uitwisseling van informatie en kennis is hartstikke belangrijk'. - Foto: KNVB Media

De KNVB geeft trainers van betaaldvoetbalclubs de mogelijkheid om een stage met een nationaal jeugdelftal mee te lopen. Deze week liep Mounir Azaoum, trainer van Onder 15 bij VVV-Venlo, twee dagen mee met het programma van Oranje onder 15. “Ik neem iets waardevols mee terug naar de club.”

Van oudsher is het opleiden van trainers een belangrijk speerpunt van de KNVB. Dit seizoen wordt er actief werk van gemaakt om trainers van BVO’s in Zeist uit te nodigen. "Die uitwisseling van informatie en kennis is hartstikke belangrijk in onze ogen", vertelt Peter van der Veen, trainer van Oranje onder 15. "Clubs geven dan een aantal trainers op die zij talentvol vinden. En dan maken wij een keuze op welke activiteit we wie meenemen."

Trainingsstage 

Ik kon meteen de eerste training aan de slag met het coachen van een team bij 11-tegen-11

Clubtrainers krijgen de gelegenheid om met een trainingsstage van twee dagen of een buitenlandstage van tien dagen mee te gaan. Mounir Azaoum is één van de belangstellenden. Hij ondersteunde deze week de staf van Onder 15 in Zeist. "Ik kon meteen de eerste training aan de slag met het coachen van een team bij 11-tegen-11. Dat vond ik fijn, dat je daar niet als toeschouwer langs het veld staat. Vanuit daar kon ik de jongens als groep coachen, maar ook individueel."

"We willen gastcoaches graag actief betrekken, dus laten we ze een team coachen. De hoofdcoach stapt dan wat verder terug, zodat hij het geheel in de gaten kan houden", vult Van der Veen aan. "In het voortraject voor de training hebben we overleg. Dan vragen we wat de trainer van de invulling vindt en of we nog dingen kunnen veranderen, waardoor het beter wordt."

Wisselwerking 

Tijdens een meeloopstage is het kruisbestuiving waar de KNVB-trainers naar op zoek zijn, legt Van der Veen uit. “Clubtrainers brengen kennis mee vanuit de club en processen waar zij inzitten met spelers. Wij hebben die processen hier niet, omdat we vaak maar kort bij elkaar zijn. Daar kunnen we wij ons voordeel mee doen.”

Mounir Azaoum liep stage bij Oranje onder 15. Foto: VVV-Venlo.

Andersom gezien kunnen clubtrainers hier ook bijleren, merkt Azaoum. “Maandagavond was er een presentatie over het kijkgedrag van een speler. Dat ging over hoe je beelden analyseert met een speler en hoe je daar vanuit een andere invalshoek naar gaat kijken. Bijvoorbeeld een jongen neemt een bal verkeerd aan. Hij beheerst de juiste vaardigheden wel, maar hij heeft misschien niet gezien waar zijn tegenstander was of waar de ruimte lag. Die koppeling van het trainbaar maken van kijkgedrag, dat is iets wat ik mee terug neem naar de club. Dat vond ik wel heel waardevol.”

Uitdaging 

Ik wil de jongens uit mijn eigen team nog meer uitdagen om dit niveau te halen

Iets anders wat Azaoum mee terug neemt naar zijn club is de constante uitdaging waarmee spelers van de nationale jeugd worden geconfronteerd. "De jongens die hier in Onder 15 spelen zijn, in principe, allemaal de beste uit hun team. En als je traint met de beste krijg je de meeste weerstand. Ik wil de jongens uit mijn eigen team, die ook de potentie hebben om bij een nationaal team te komen, nog meer uitdagen om dat niveau te halen. Daar ben ik me na deze twee dagen nog bewuster van."

"Ondanks dat ik hier maar kort ben geweest, heb ik toch veel mee gekregen. De intensiteit van het programma is prima. Er wordt drie keer getraind in twee dagen, dus je kunt het niveau wel goed meten", vertelt Azaoum. "Je krijgt ook door gesprekken met de spelers inzicht in hoe het binnen hun club gaat en in welke systemen ze daar spelen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen