België buigt voor dadendrang Oranje onder 17

14 maart 2017, 18:30
3:05

Onder 17 juicht nadat Thijs Buitink de ploeg op een 2-0 voorsprong heeft gezet tegen België. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is uitstekend begonnen aan het Elitetoernooi in eigen land. Op het veld van UDI'19 in Uden werd België met 2-0 verslagen door twee goals van Thomas Buitink. En op die overwinning was niets af te dingen, zo vond KNVB-coach Kees van Wonderen. "We hebben het prima gedaan."

Onder 17 begon tamelijk onrustig aan het eerste duel van het Elitetoernooi en had geluk dat de scheidsrechter na vijf minuten niets zag in een duikeling van de Belg Ikoma-Loïs Openda. Na een minuut of tien kreeg de thuisploeg de zenuwen iets beter onder controle, begon het wat beter te combineren, maar mocht het doelman Jasper Schendelaar danken dat de 0-0 op het scorebord bleef staan. Met een katachtige reflex keerde de goalie een knalharde poeier van dichtbij van Othman Boussaid. "Een geweldige redding van Jasper", genoot ook Van Wonderen.

Voorsprong voor Oranje

Vlak daarna leek Oranje voor het eerst van zich af te kunnen bijten, maar Daishawn Redan speelde de bal in kansrijke positie te ver voor zich uit waardoor de mogelijkheid verloren ging. Na 25 minuten nam de thuisploeg alsnog de leiding. Mohamed Mallahi slingerde de bal voor vanaf de linkerkant en zag tot zijn genoegen dat Thomas Buitink de voorzet op waarde schatte en de 1-0 binnen tikte.

Thomas Buitink was twee keer trefzeker voor Onder 17.

Kort daarna was het weer de beurt aan België. Ewoud Plentinckx nam het doel van Schendelaar onder vuur vanaf een metertje of twintig, maar weer was de doelman goed bij de les. Aan de andere kant had Redan vervolgens twee uitstekende mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, maar de nummer 10 van Onder 17 moest eerst zijn meerdere erkennen in keeper Arno Valkenaers, terwijl zijn tweede poging vlak langs de verkeerde kant van de paal vloog. Op slag van rust kwam Oranje alsnog bijna op 2-0, maar de slimme vrije trap van captain Achraf el Bouchataoui vloog nipt over de lat.

Nu wel raak

In de tweede helft trok Onder 17 de lijn van het laatste stuk in de eerste helft door en dit keer was de eerste beste kans wel raak. Weer was Buitink het goudhaantje. Het bleek een tik die de gasten niet meer te boven kwamen. Nederland domineerde in het tweede bedrijf, voetbalde zich vrij gemakkelijk onder de druk van de Belgen uit en had diverse mogelijkheden om de score uit te breiden.

Captain Achraf el Bouchataoui raakte de lat.

Zo was Redan na een minuut of zeventig wederom dicht bij een doelpunt, maar de aanvallende middenvelder had zijn vizier niet op scherp deze middag. Dit keer plukte Valkenaers de bal van de voet van de Ajacied, die op geweldige wijze was weggestoken door El Bouchataoui. Diezelfde El Bouchataoui was vlak voor tijd nog bijna trefzeker, maar zijn heerlijke knal van randje zestien spatte uiteen op de lat, waardoor het bij een 2-0 overwinning bleef.

Nooit helemaal gerust

Ondanks het overwicht in de tweede helft zat Van Wonderen nooit helemaal gerust op zijn stoel, zo bekende hij na afloop. "Het was nooit een uitgemaakte zaak, hoewel we eigenlijk geen grote kans meer hebben weggegeven. De tweede helft was wat dat betreft een stuk beter dan de eerste helft, zeker met het oog op de eerste twintig minuten. Met name voor ons doelpunt moesten we even wennen. Dan zie je wat zo'n goal kan doen. Deze overwinning is een heel mooie steun in de rug."

Statistieken

Wedstrijd
Onder 17 – België 2-0 (1-0).

Scoreverloop
25. Thomas Buitink 1-0, 42. Buitink 2-0.

Gele kaart
Ladan.

Opstelling Onder 17
Schendelaar, Geertruida, Daverveld, Bakker, Pierie, El Bouchataoui, Mallahi, Haspolat (79. Mendonca), Redan, Oosting (77. Van Kaam), Buitink (67. Ladan).

Resultaten tegen Italië

Nederland en Italië onder 17 jaar kwamen 20 maal tegen elkaar uit. Beide teams wonnen ongeveer de helft van de ontmoetingen: Nederland 9 maal, Italië 8 keer. De duels die in het kader van EK-kwalificatie werden gespeeld, leveren een duidelijk Italiaans overwicht op: vier keer winst voor de Italianen tegen twee overwinningen voor de Oranje-talenten. De laatste ontmoeting was vorig jaar tijdens een vierlandentoernooi in Duitsland. Daar boekte Nederland een duidelijke 4-1 overwinning op de Italiaanse leeftijdsgenoten.

Resultaten tegen Wit-Rusland

Nederland speelde acht wedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van Wit-Rusland en won acht keer, met een doelsaldo van 31-4. Alle duels werden gespeeld in het kader van EK-kwalificatie. De laatste ontmoeting vond plaats in 2007 en leverde een 5-0 overwinning op.

EK 2017 in Kroatië

Kroatië is van 3 tot en met 19 mei gastheer van het EK 2017 voor spelers onder de 17 jaar. Aan dit toernooi mogen zestien landen meedoen, waarbij Kroatië als gastland automatisch gekwalificeerd is. Tijdens de eerste kwalificatieronde deden 52 landen mee, verdeeld over dertien groepen. Uit elke groep kwalificeerden de nummers één en twee, evenals de vijf beste nummers drie, zich voor de tweede ronde.

In de zogenoemde ‘eliteronde’ komen 32 landen uit, verdeeld over acht groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de zeven beste nummers twee, gemeten over alle acht kwalificatiepoules. Oranje onder 17 kwalificeerde zich in oktober 2016 als groepswinnaar en zonder puntverlies voor de eliteronde. In Hongarije boekte Onder 17 toen drie eenvoudige overwinningen: 2-0 tegen Denemarken, 9-0 tegen Liechtenstein en 4-0 tegen Hongarije.