Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 wil negen punten pakken in Bulgarije

KNVB Media
KNVB Media
19 oktober 2016, 7:11

Vera ten Westeneind is een van de meer ervaren speelsters bij het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands Vrouwenelftal onder 19 jaar speelt deze week in het kader van EK-kwalificatie drie duels in Bulgarije. Behalve tegen het gastland neemt het elftal van KNVB-coach Jessica Torny het ook op tegen Turkije en Moldavië.

De beste twee van de groep plaatsen zich voor de volgende ronde, die later dit seizoen wordt gespeeld. Hoewel een eerder oefenduel tegen Italië dit seizoen in een doelpuntloos gelijkspel eindigde, kijkt Torny met vertrouwen vooruit naar het minitoernooi.

"We hebben de beelden van de tegenstanders goed bekeken. Met name Turkije is een lastige, fysieke tegenstander, maar we zijn het aan onze stand verplicht om met negen punten naar huis te komen. Dat kan alleen als we geconcentreerd blijven en zorgen dat we snel scoren.”

Nodige ervaring

Met zes speelsters (Ashleigh Weerden, Lize Kop, Vera ten Westeneind, Nadine Noordam, Nurija van Schoonhoven en Kay-Lee de Sanders) die er tijdens het afgelopen EK in Slowakije ook bij waren, beschikt Vrouwen onder 19 over de nodige ervaring.

Niemand is automatisch verzekerd van een basisplaats

“Daar gaan we zeker profijt van hebben, maar toch zijn die zes niet automatisch verzekerd van een basisplaats”, aldus Torny. “Ze moeten zich net als de anderen bewijzen op de trainingen en in de wedstrijden.” In Slowakije reikte Vrouwen onder 19 tot de halve finale, waarin Spanje met 4-3 te sterk bleek.

Louter overwinningen

Jessica Torny. Foto: KNVB Media

Op basis van de voorgaande ontmoetingen met de drie tegenstanders, zou Onder 19 zich moeten kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Vrouwen onder 19 kwam twee keer eerder uit tegen Moldavië, waarbij zowel in 2007 als in 2015 de dubbele cijfers werden gehaald: 11-0 en 12-0. Suzanne de Kort (drie doelpunten in 2007) en Kim van Velzen (vier goals in 2015) beleefden het meeste plezier aan de duels tegen de Moldavische vrouwen.

Zowel tegen Bulgarije als Turkije kwamen de Oranjevrouwen één keer eerder in het veld. In september 2011 werd Bulgarije in het kader van EK-kwalificatie met 3-0 verslagen, Eshly Bakker (2) en Quinniver Lardinois verzorgden de doelpunten.

Ook Turkije was in de enige ontmoeting met Oranje O19 niet opgewassen tegen de Nederlandse vrouwen. Twee doelpunten van Jill Roord zorgden op 5 april 2014 in Harderwijk bij het elitetoernooi voor een 2-0 uitslag in Nederlands voordeel. Later dat jaar won vrouwen onder 19, dankzij een goal van Vivianne Miedema, de finale van het EK in Noorwegen. Een historische titel, want niet eerder sloot een Nederlands vrouwenelftal een officieel internationaal toernooi winnend af.

Selectie

Jamie Altelaar (CTO Amsterdam Talent Team), Eva van Deursen (CTO Eindhoven Talent Team), Caitlin Dijkstra (CTO Eindhoven Talent Team), Rebecca Doejaaren (PEC Zwolle), Kayleigh van Dooren (CTO Eindhoven Talent Team), Bente Jansen (FC Twente), Chelsea Kenton (CTO Amsterdam Talent Team), Lize Kop (CTO Amsterdam Talent Team), Nadine Noordam (ADO Den Haag), Silvie van der Plas (CTO Amsterdam Talent Team), Quinty Sabajo (CTO Amsterdam Talent Team), Kay-Lee de Sanders (CTO Amsterdam Talent Team), Nurija van Schoonhoven (PEC Zwolle), Noah Waterham (CTO Amsterdam Talent Team), Ashleigh Weerden (CTO Amsterdam Talent Team), Jacintha Weimar (FC Bayern München), Vera ten Westeneind (CTO Eindhoven Talent Team) en Danique Ypema (CTO Amsterdam Talent Team).

Programma

19 oktober:

  • Nederland-Bulgarije
  • Moldavië-Turkije

21 oktober

  • Nederland-Moldavië
  • Turkije-Bulgarije

24 oktober

  • Turkije-Nederland
  • Bulgarije-Moldavië

Alle wedstrijden starten om 13.00 uur (14.00 uur lokale tijd). De winnaars en de tien beste nummers twee van alle kwalificatiegroepen plaatsen zich voor de eliteronde, die in april 2017 wordt gespeeld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen