Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VIDEO: Onder 19 opent met zege en eert Johan Cruijff

KNVB Media
KNVB Media
24 maart 2016, 22:49
3:30

Donny van de Beek en Abdelhak Nouri beelden rugnummer 14 uit - Foto: KNVB Media

Ze hebben hem nooit zien voetballen. Zelfs niet als trainer in actie gezien. Maar Johan Cruijff, de grootste voetballer die Nederland ooit heeft gehad, kennen ze allemaal. Hoe mooi was het daarom om, een paar uur na het bekend worden van Cruijffs overlijden, te zien hoe het Nederlands elftal onder 19 jaar het EK-kwalificatietoernooi opende met een 3-2 zege op Oekraïne.

Voor de wedstrijd zaten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek naast elkaar in de kleedkamer. En spraken met elkaar over een eerbetoon aan Johan Cruijff. "Als jij scoort, wacht dan op mij, dan maken we samen een mooi gebaar", zei Nouri tegen zijn Ajax-maatje.

En alsof het zo zou moeten zijn. Niet alleen Van de Beek, maar ook Nouri zelf wist het net te vinden in het openingsduel van de Eliteronde tegen Oekraïne (3-2). Hun afspraak waren ze niet vergeten. Het gebaar evenmin. Met hun vingers beeldden ze het getal 14 uit. Het legendarische rugnummer van Johan Cruijff.

Beslissing via strafschop

Nouri zorgde in de tweede helft voor de beslissing, nadat Onder 19 voor rust een 2-0 voorsprong uit handen had gegeven. Uit een strafschop schoot hij zelfverzekerd raak. "Ik stond ook met een ander gevoel dan normaal achter die bal", bekende hij na de wedstrijd. "Ik wilde hem heel overtuigend raak schieten."

Ook voor Onder 19-coach Aron Winter kwam het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff hard aan.  Een paar uur voor de openingswedstrijd van de Eliteronde vernam hij het trieste bericht. "Het deed me heel veel. Johan was mijn voetbalvader, mijn mentor, de trainer die me naar Ajax haalde en me liet debuteren. We wisten dat hij ziek was, maar het blijft een schok. Daarom hebben we voor de laatste bespreking samen met de spelers en de staf een moment stilte in acht genomen. Uit respect voor Johan."

Statistieken:

Nederland - Oekraïne 3-2 (2-2).

Scoreverloop: 9. Sam Lammers 1-0; 26. Donny van de Beek 2-0; 35. Yaroslav Fursov 2-1; 38. Marian Shved 2-2; 71. Abdelhak Nouri 3-2 (pen).

Geel: Van Drongelen (Nederland), Kravets, Fursov, Vakulko (Oekraïne).

Opstelling Nederland: Van Osch, Ter Avest, Fosu Mensah, Van Drongelen, Lelieveld, Duarte (46. De Jong), Van de Beek, Nouri, Bergwijn, Lammers (90+2 Schuurman), Dekker (46. Berden). Scorende Nouri eert Cruijff Scorende Nouri eert Cruijff Een paar uur nadat bekend werd dat Johan Cruijff was overleden, stond Oranje onder 19 aan de aftrap van de EK-kwalificatie. Nederland-Oekraïne Nederland-Oekraïne Lees het gehele verslag en de reacties van het duel van Oranje onder 19 met Oekraïne.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen