12 december 2015, 6:39
3:36

Het ging moeizaam, maar daar hoorde je na afloop niemand meer over. De Nederlandse zaalvoetballers hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de playoffs, waarvan de winnaar zich plaatst voor het WK 2016 in Colombia. En dat leidde tot grote vreugde in het Indoor Sportcentrum van Eindhoven.

Donderdag werd Bosnië in Eindhoven al op een nederlaag getrakteerd (4-3), een dag later was Letland aan de beurt. Net als een etmaal eerder maakte Oranje het in de slotfase nog behoorlijk spannend, maar viel het resultaat opnieuw positief uit: 3-2.

Ook Spanje, dat eerder vandaag Bosnië en Herzegovina met 8-1 versloeg, gaat door naar de playoffs. Op donderdag 11 februari wordt in Belgrado geloot voor de barragewedstrijden.

Stug

De eerste helft was matig van Nederlandse zijde. Aanvallend kon er weinig worden afgedwongen tegen de stug spelende Letten, die voornamelijk met lange ballen de aanval zochten. Helemaal verrassend was het toen Letland ‘plotseling’ op 0-1 kwam, toen Aleksejevs doelman Van Maasbommel kansloos liet. Aan het einde van de eerste helft was Nederland een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Tevfik Ceyar dacht twee keer te scoren, maar doelman Bondars hield met een combinatie van kunde en geluk zijn doel schoon.

Na rust wist Nederland wél het net te vinden. Tevfik Ceyar maakte de gelijkmaker en niet veel later was Yoshua St Juste attent bij een schot van Jeroen de Groot.

De Letten – die donderdag de eerste wedstrijd tegen Spanje met 7-0 verloren – probeerden het met een extra veldspeler en deze tactiek zorgde voor veel gevaar voor het doel van Oranje. Zo zag doelman Ennes van Maasbommel de bal op de paal belanden.

Opluchting

Jeroen de Groot leek Nederland een minuut voor tijd in veilige haven te schieten, maar de Letten reageerden gelijk: 3-2. Tot grote opluchting van velen bleef het hierbij. De WK-droom van Oranje is nog altijd springlevend.

Zondag speelt Nederland nog tegen Spanje. Inzet in het Indoor Sportcentrum van Eindhoven (aftrap 18 uur) is de winst in de groep.

Statistieken:

Nederland – Letland 3-2 (0-1)

Scoreverloop: 6. Aleksejevs 0-1, 23. Ceyar 1-1, 24. St. Juste 2-1, 39. De Groot 3-1, 39. Ikstens 3-2.

Opstelling Nederland: Van Maabommel; St Juste, El Ghannouti, Ceyar, De Groot, Mossaoui, El Morabiti, Velseboer, Attaibi, Molkarai, Kuyk, Beslija, Darri.