Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje eert amateurvoetbal met bonte shirtparade

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2022, 16:00

De spelers van Oranje verschenen in het shirt van de club waar zij ooit met voetballen begonnen. - Foto: KNVB Media

Op de laatste training voor het Nations League-duel met Polen bracht Oranje een eerbetoon aan het amateurvoetbal. Alle internationals verschenen in het shirt van de club waar zij ooit met voetballen begonnen. Met dit initiatief vragen zij aandacht voor het weekend van De Nationale Voetbaldag dat van 10 tot en met 12 juni plaatsvindt.

De Nationale Voetbaldag is in 2020 in het leven geroepen om één keer in het jaar het amateurvoetbal en het bijbehorende verenigingsleven in de schijnwerpers te zetten als de basis van het voetbal in Nederland. Ons land kent ongeveer 2500 verenigingen die stuk voor stuk draaien op vrijwilligers. Deze vrijwilligers zorgen er samen voor dat er iedere week meer dan een miljoen Nederlanders met plezier kunnen voetballen, in trainings- of competitieverband.

Met de shirtactie op de training brengen de Oranje-internationals een saluut aan al deze vrijwilligers. Ook zij werden groot bij een amateurclub en toen zij nog professionals in spé waren, konden zij ook rekenen op mensen met een clubhart die het veld onderhielden, die de kantine bemanden en die ervoor zorgden dat ze naar uitwedstrijden gereden werden.

— De internationals bekijken voorafgaand aan de warming-up aandachtig elkaars shirt.

Shirt van zolder en last minute koerier

Dat de internationals hun oude clubs niet vergeten zijn, kwam misschien nog wel het beste tot uitdrukking in de gevallen van Noa Lang en Davy Klaassen. De oude clubs van deze twee spelers – RSV HION en HVV de Zebra’s – zijn inmiddels ter ziele of gefuseerd met andere clubs. Noa Lang had echter zoveel gevoel bij RSV HION dat hij verzocht om het shirt van deze vereniging zo goed mogelijk na te maken.

— Davy Klaassen

Davy Klaassen stuurde een appje naar zijn vader met het verzoek om een shirt van de Zebra’s van zolder op te duikelen. Vader Klaassen leverde dit shirt hoogstpersoonlijk af in Zeist, zodat de Zebra’s vertegenwoordigd konden worden op de training. En andersom zijn de amateurclubs ook trots op de internationals die ze hebben afgeleverd. THOS, de oude club van Hans Hateboer, vloog op het laatste moment zelfs een koerier in om ervoor te zorgen dat er een shirt bij de training aanwezig kon zijn.

Beeldentuin in stijl aangekleed

Overigens waren de shirts die de internationals droegen niet de enige amateurclubs die vertegenwoordigd waren in Zeist. Ook de beeldentuin in de voortuin van de KNVB Campus is speciaal voor De Nationale Voetbaldag in stijl aangekleed met het beeld van spelers als Willem van Hanegem, Johan Neeskens, Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard en Marco van Basten in shirts van clubs met roemruchte namen als Velox, RCH Heemstede, Wilskracht/SNL, SC Buitenveldert en EDO. Bovendien is er op de Campus 300 meter waslijn gespannen waaraan shirts van allerlei amateurclubs met knijpertjes bevestigd vrolijk in de wind wapperen.

De Nationale Voetbaldag op 11 en 12 juni

Tijdens het weekend van de Nationale Voetbaldag openen honderden amateurclubs de deuren om de buurt kennis te laten maken met hun vereniging. Via de onderstaande link kun je zien welke vereniging bij jou in de buurt meedoet.

— Het shirt van Hans Hateboer (rechts) werd op het laatste moment door een koerier bezorgd.

Deelnemende clubs Deelnemende clubs Deze clubs nemen deel aan de Nationale Voetbaldag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen