Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onderzoek Fieldlab Evenementen bij Nederland - Letland

KNVB Media
KNVB Media
16 maart, 16:00

Tijdens Nederland - Letland zijn er 5.000 toeschouwers welkom in de Johan Cruijff ArenA. - Foto: KNVB Media

Tijdens de interland Nederland - Letland op zaterdag 27 maart (18.00 uur) vindt een nieuw onderzoek plaats van Fieldlab Evenementen. Maximaal 5.000 toeschouwers kunnen onder strikte voorwaarden deze kwalificatiewedstrijd voor het WK 2022 in de Johan Cruijff ArenA bijwonen.

Daarmee is dit het grootste onderzoek sinds de start van deze Fieldlabs in februari en hiermee wordt verder toegewerkt naar het op veilige en verantwoorde wijze publiek toelaten in stadions en bij overige evenementen. Dit is mede van belang voor de slotfase van de lopende betaald voetbalcompetities.

Het Fieldlab-onderzoek tijdens Nederland - Letland is gericht op het testbeleid (sneltesten) en het gebruik van de CoronaCheck App, die dient als check om te controleren of een bezoeker een negatief testresultaat heeft. Gunstige resultaten van dit onderzoek kunnen voor het voetbal het proces versnellen richting goed gevulde stadions in de slotfase van het seizoen 2020/’21 in het betaald voetbal en bij UEFA EURO 2020.

Eerder zou al beperkt publiek kunnen worden toegestaan met 1,5 meter afstand, zoals het betaald voetbal aan het begin van het seizoen bijna 130 wedstrijden succesvol organiseerde. Als het risiconiveau het toelaat, moeten in mei en juni – onder meer op basis van de resultaten van de Fieldlabs – de laatste stappen worden genomen richting het verhogen van de capaciteit en het doorbreken van de 1,5 meterbarrière.

Onderzoeksbubbels

Net als bij eerdere Fieldlabs wordt tijdens Nederland - Letland gebruik gemaakt van een aantal onderzoeksbubbels. Per bubbel worden mogelijke scenario’s en gedragselementen voor het ontvangen van publiek op tribunes van grootschalige evenementen getest, zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand. Te denken valt aan verschillende manieren van plaatsnemen, bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomst, verschillende zitpatronen en scheiding van aankomsttijden.

Daarnaast bevat één van de bubbels het wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de TU Eindhoven naar de verspreiding van aerosolen in de lucht. Onderzocht wordt de opbouw van aerosolenconcentraties in een stadion en de effectiviteit van maatregelen om die aerosolenconcentraties te reduceren. In december werden daarvoor al eerste metingen gedaan in de ArenA zonder publiek, met kunstmatige aerosolgeneratoren.

Met het onderzoek wordt verder toegewerkt naar het op veilige en verantwoorde wijze publiek toelaten in de stadions.

Fieldlab Evemementen

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid. Fieldlab voert praktijkonderzoeken uit, met als doel kennis en data te verzamelen gericht op de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. De eerste pilots vonden plaats bij onder meer een congres, een theatervoorstelling, een indoorconcert en dance-event en twee betaald voetbalwedstrijden.

Nederland - Letland is de derde voetbalwedstrijd waar een onderzoek plaatsvindt. Op basis van de resultaten van de Fieldlabs kan het kabinet geadviseerd worden om de toetsingskaders te verfijnen en de corona-routekaart aan te passen. De bevindingen worden ook gebruikt voor Het Nationaal Evenementenplan, dat de ambitie heeft om vanaf 1 juli 2021 weer zakelijke en publieksevenementen met volledig publiek en zonder 1,5 meter afstand te organiseren.

Tickets kopen

Tickets kunnen aangeschaft worden via de ticketshop van de KNVB. Woensdag 17 maart om 09.00 uur start de kaartverkoop voor de Oranje Clubcardhouders, om 15.00 uur volgt de open verkoop.*

*Houd er bij aanschaf van de tickets rekening mee dat op 27 maart de avondklok van kracht is.

Tickets Tickets Bestel hier tickets voor Nederland - Letland.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht met veelgestelde vragen. Deze lijst wordt continu bijgewerkt. Heb je vragen die hier niet worden beantwoord? Neem dan contact op met de KNVB of Fieldlab Evenementen.

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen.

Internetverkoop

Vragen over de wedstrijd of tickets.

Fieldlab Evenementen

Vragen over Fieldlab.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen