Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aangepaste kalender Oranjeteams

KNVB Media
KNVB Media
1 april 2020, 16:21

Voor het Nederlands elftal zijn de oefeninterlands tegen Griekenland en Wales van de baan. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft kennisgenomen van de woensdagmiddag genomen beslissingen van de UEFA ten aanzien van het (uit)spelen van nationale competities, Europese competities en interlandvoetbal. Voor zowel het Nederlands elftal als de OranjeLeeuwinnen betekent dit dat zij in september weer voor het eerst in actie zouden kunnen komen.

Uiteraard geldt ook voor de Europese agenda, dat deze afhankelijk is van de verdere ontwikkelingen van de coronapandemie. Ook hier geldt dat de adviezen van het RIVM worden opgevolgd: er wordt niet gevoetbald voordat het veilig is.

Onderstaand de consequenties voor de Oranjeteams op een rijtje:

Nederlands elftal

De oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Griekenland (Enschede, donderdag 28 mei) en Wales (Rotterdam, zaterdag 6 juni) zijn van de baan. In het overleg van de UEFA met de aangesloten bonden is afgesproken de interlands van mei / juni – de periode die voor het Nederlands elftal bedoeld was voor (de voorbereiding op) EURO 2020 – uit te stellen.

OranjeLeeuwinnen

Voor de OranjeLeeuwinnen betekenen de besluiten van woensdag dat de oefeninterlands tegen België en Noorwegen, die gepland stonden voor respectievelijk 5 en 9 juni, komen te vervallen. De UEFA heeft nog geen besluit genomen over de nieuwe speeldata van het Europees kampioenschap 2021 in Engeland.

De eerstvolgende activiteit die nu op de agenda staat voor de spelersgroep van bondscoach Sarina Wiegman, is het EK-kwalificatietreffen in en met Rusland op vrijdag 18 september. Vier dagen later gevolgd door een thuiswedstrijd tegen Kosovo op dinsdag 22 september.

De resterende twee ‘interlandwindows’ voor de OranjeLeeuwinnen dit kalenderjaar zijn: 19-27 oktober en 23 november-1 december.

Oranje jeugdteams

De Europese voetbalbond heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de eindronde voor Spelers onder 21 jaar (Jong Oranje) in de zomer van 2021 in Hongarije/Slovenië.

Voor de teams Onder 19 (mannen) en Onder 17 (vrouwen)- die via een Europese eindronde een WK -ticket kunnen bemachtigen - geldt dat hun kwalificatiereeks in principe later dit jaar wordt afgewerkt.

Alle overige EK-kwalificatie- en -eindrondes voor de jeugdteams vinden geen doorgang. De oefenactiviteiten van de overige jeugdteams tot en met juni komen ook te vervallen.

De FIFA moet nog een besluit nemen over het WK Vrouwen onder 20 in Costa Rica/Panama, dat nu nog op de agenda staat voor augustus 2020.

De consequenties voor de Europese competities en de competities in de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie Vrouwen en de finale om de TOTO KNVB Beker zijn in een separaat bericht verwoord.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen