Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB steunt besluit over uitstel EURO 2020; ook bekerfinale uitgesteld

KNVB Media
KNVB Media
17 maart 2020, 15:15

De UEFA verplaatst EURO 2020 naar de zomer van 2021 - Foto: KNVB Media

Vandaag werd bekend dat EURO 2020 een jaar wordt uitgesteld en op 11 juni van het volgend jaar van start gaat. Dit besluit werd unaniem genomen door de UEFA en de 55 aangesloten bonden, waaronder de KNVB.

Een logisch besluit, maar uiteraard een flinke teleurstelling voor het Nederlands elftal, alle trouwe Oranjesupporters en alle duizenden EK-vrijwilligers, die met spanning naar het EK uitkeken. Een mooie voetbalzomer, met drie duels van Oranje in de Johan Cruijff ArenA, laat nu een jaar langer op zich wachten. 

'Gezondheid mensen staat voorop'

Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus

Ook bondscoach Ronald Koeman baalt van de situatie, maar snapt het besluit van de Europese voetbalbond: “Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt. In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet. Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk had ik liever een Europees Kampioenschap gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden voor het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden.”

Geen feestvierende Oranje-internationals in de Johan Cruijff ArenA deze zomer. 

Toernooidirecteur Gijs de Jong van de KNVB is verantwoordelijk voor de vier wedstrijden van EURO 2020 in Nederland. Een projectgroep, waarin de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de KNVB samenwerken, is al bijna twee jaar bezig met de voorbereidingen op het toernooi. Gijs de Jong: “Er is door heel Europa door heel veel mensen hard gewerkt aan EURO 2020. We betreuren het zeer dat we door een indrukwekkend geval van overmacht het EK moeten verplaatsen. Het is wat het is. Maar als straks de situatie op het gebied van de volksgezondheid in Europa weer normaal is, pakken we de draad op en gaan gestaag verder.’’

'Volkomen logische beslissing'

Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen

Eric Gudde, directeur betaald voetbal: “Een  volkomen logische beslissing. In Nederland is bekend dat de competities in elk geval tot en met 6 april platliggen en er niet collectief getraind kan worden. In sommige Europese landen zijn topspelers zelfs in quarantaine of besmet met het virus. Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen en zich dus met hun nationale team gezamenlijk kunnen voorbereiden. Dat is waar we als liefhebbers naar uitkijken, maar dat zit er voor veel gevallen nu al niet meer in voor de geplande start over twaalf weken.”

Competities en bekerfinale

Wat de gevolgen van het uitstellen van EURO 2020 zijn voor de Nederlandse competities in het betaald voetbal, is nu nog niet te zeggen. Gudde: “De startdatum van EURO2020 was één van de puzzelstukjes bij het vaststellen van de nieuwe speelschema’s. In samenwerking met de Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) werken we aan mogelijke scenario’s, waarbij we uiteraard afhankelijk blijven van de omstandigheden. Na de gesprekken vanmiddag is nu ook duidelijk dat alle competities in Europa op 30 juni klaar moeten zijn. We hopen binnenkort meer over de verschillende scenario’s te kunnen melden.

Ook voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord wordt een nieuwe datum vastgesteld.

Wel is al besloten dat we een nieuwe datum zoeken voor de bekerfinale. De huidige datum hiervoor (19 april) komt gezien het advies om niet collectief te trainen tot en met 6 april plus de periode die nodig is om de selecties weer wedstrijdfit te krijgen nu te dichtbij.”

EURO 2020 is het eerstvolgende grote eindtoernooi, maar de huidige coronacrisis heeft op de langere termijn voor meer wedstrijden gevolgen. Zo wordt voor WEURO 2021 (EK Vrouwen) en de kwalificatiewedstrijden voor dit toernooi naar nieuwe data gezocht. Datzelfde geldt ook voor de Europese jeugdtoernooien en -wedstrijden. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen