Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB-top neemt poolshoogte in kraamkamer van de wereldkampioen

Chris van Nijnatten
KNVB Media
9 september 2018, 16:06

Het spelershotel en de gym van de Franse nationale ploeg in Clairefontaine. - Foto: KNVB Media

Ergens langs de oprijlaan naar, tussen bossen verstopte, voetbalvelden en gebouwen, glanst een enorme wereldbeker in de zon. Hier resideert de wereldkampioen, da’s duidelijk. Dit is de kraamkamer van 'Les Bleus'. Hier staat alles in het teken van de vooruitgang van het voetbal, van het Franse voetbal welteverstaan.

Op de ochtend van de interland tegen de wereldkampioen benutten de meegereisde KNVB-bestuurders Eric Gudde, Gijs de Jong, Nico Jan Hoogma en technisch rvc-lid Han Berger de dag om uitgebreid poolshoogte te nemen in Clairefontaine, het nationaal voetbalcentrum van de Franse bond FFF.

Nico-Jan Hoogma, Eric Gudde, Han Berger en Gijs de Jong kijken uit over het Michel Platini-veld. Uiterst rechts Kenny Jean-Marie, directeur internationale zaken van de FFF.

Iets ten zuidwesten van Parijs ligt die accommodatie te midden van het monumentale groen van Rambouillet. Een kijkje in het hol van de leeuw, al klinkt dat gek bij een bond die een haan als symbool heeft.

Geheimen van Clairefontaine

Op initiatief van directeur Eric Gudde gingen de poorten open. Prachtige grasvelden, hier en daar kunstgras, het hotel van het A-elftal, studio’s, een klein stadion, restaurants, een vergaderruimte voor de spelers, een gym met uitzicht op de aanpalende vallei. En, detail: drie kopgalgen, waar zie je die nog? Het ontbreekt er aan niets en toch is het hele complex van prachtige oude en state-of-the-art bouwwerken precies sober genoeg om bij een topsportteam te passen. Letterlijk alles staat in dienst van het voetbal.

Letterlijk alles in Clairefontaine staat in dienst van het voetbal.

Kenny Jean-Marie, directeur internationale zaken bij de FFF, deelt zijn kennis over zowel de opbouw van het Franse voetbal als de 'geheimen van Clairefontaine'. "Wij vinden het van belang uit te dragen wat we hier doen’", aldus Jean-Marie.

Franse trainingscentra

We praten binnenkort verder met de Fransen. Niet om te kopiëren maar wel om te leren van een wereldkampioen

Hij vertelt over het beleid achter de keuze om pas vanaf Onder 16 jonge voetballers in een nationale selectie te laten voetballen. Over het opleiden hier én in de overige trainingscentra in Frankrijk. Ook over de manier waarop de FFF zelf jonge spelers opleidt, om ze in een latere fase (na hun zestiende verjaardag) pas weer onder de hoede te brengen van de clubs en over hoe dat in goede harmonie met de clubs gaat.

"Super interessant", zegt directeur topvoetbal Hoogma. "We praten binnenkort verder met de Fransen over de details. Niet om te kopiëren, maar wel om te leren van een wereldkampioen. We merken overigens dat onze gesprekspartners ook geïnteresseerd blijven in onze manier van werken. De nieuwsgierigheid is wederzijds."

"Ik vind het trouwens mooi om te zien dat we het in Zeist op de Campus ook goed voor elkaar hebben en qua faciliteiten niet onderdoen voor wat ik hier zie", vervolgt Hoogma. "Dat is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Later gaan we met onze Franse collega’s nog dieper in op de voetbalinhoudelijke zaken."

Nieuwe internationale strategie

Replica van de wereldbeker, symbool van het Franse succes.

Dat tweede overleg wordt gefaciliteerd door de secretaris-generaal. "Dit is onderdeel van onze nieuwe internationale strategie. We hadden eerder al een dergelijke ontmoeting met de Italianen", aldus De Jong.

"Binnenkort gaan we met de Duitsers om de tafel en bij onze thuiswedstrijd nog een keer met de Fransen. Hiervoor benutten we onze interlands ook. De tijd van alleen maar aan buffetten aanzittende bestuurders, is voorbij. Dit hier is gewoon ons werk. En wat ik er ook nog mooi aan vind: de andere landen blijven benieuwd naar onze aanpak. Samen komen we verder, dat stimuleert ons."

En tot slot, op Clairefontaine wordt niet alleen hard gewerkt, maar hebben de wereldkampioenen het ook enorm naar hun zin, getuige deze tweet eerder deze week.

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen