Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Droomland' op de duinen van Noordwijk

Chris van Nijnatten
KNVB Media
20 februari 2018, 11:00

Ruim dertig jaar was Grand Hotel Huis ter Duin de thuisbasis van het Nederlands elftal. - Foto: KNVB Media

Op de KNVB Campus in Zeist start Ronald Koeman binnenkort zijn trainingen met de selectie van het Nederlands elftal. Het decor zal volslagen anders zijn. Geen duinpannen maar strakke velden in Utrechts landschap. Geen hotel aan het strand, wel Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in het Zeister bos.

“Het voetbal moet meer dan ooit centraal staan”, zei de bondscoach eerder al. Maar over Huis ter Duin geen onvertogen woord. “Ik heb het er als speler en als voetballer altijd fijn gevonden om daar te zijn.”

Donny van de Beek voor de deur van Grand Hotel Huis ter Duin.

Afscheid

Een spelershotel waar alles perfect geregeld was

Van Grand Hotel Huis ter Duin werd maandag afscheid genomen door de KNVB. Een topplek voor topvoetballers. Een onderkomen dat uit beeld verdween omdat de eigen technische accommodatie in Zeist inmiddels voldoet aan de hoogste standaard in het voetbal. Dat wordt de nieuwe basis, met een spelershotel om de hoek. Een hotel waar natuurlijk nieuwe geschiedenis geschreven gaat worden.

Langzaam wordt, het kan niet anders, het verblijf in Noordwijk vooral een herinnering. “Een spelershotel waar alles perfect geregeld was”, herinnert de bondscoach zich. “Alles was, wanneer we er waren, gericht op service aan het Nederlands elftal. Dat voelden we als speler goed. Eten, rusten, trainen, kaarten, koffie drinken met elkaar. Veel moeilijker hoefde het voor ons niet te zijn. Het was rustiger dan nu, om ons heen. Beheersbaarder ook volgens mij.”

1987

Het hotel groeide wel mee: van 20 kamers met dubbele bezetting van de kamers en een omgebouwde maaltijdzaal als perszaal, naar 55 kamers met enkele bezetting en aparte zalen voor de schrijvende en filmende pers. Koeman behoort tot de eerste generatie internationals die in 1987 in het kielzog van Rinus Michels neerstreek aan de kust. “Dat hij het lied ‘Droomland’ zong op een avondje in de aanloop naar het EK van 1988. Dat vergeet niemand meer”, zegt de bondscoach van nu.

Rinus Michels zingt Droomland.

Het is niet gek dat Stephan Stokkermans, managing director in Noordwijk, gevraagd naar de mooiste herinneringen uit het hotel ook onmiddellijk op ‘Droomland’ komt. “Onvergetelijk, dat onverwachte optreden van Michels in een tv-uitzending vanuit ons hotel met Jack van Gelder als presentator. Een warme herinnering. Het uitzwaaien en terugkeren, na grote toernooien. Het gebeurde allemaal, bijna in huiselijke sfeer; de families erbij. Er was vriendschap met spelers en staf, in voor- en tegenspoed.”

Bijzondere relatie

Met een advertentie in het AD wordt Huis ter Duin bedankt door de KNVB.

Een goed sporthotel onderscheidt zich ook in de discretie die aan de dag gelegd wordt. Topspelers waar iedereen belangstelling voor heeft, moeten zich er met rust gelaten en veilig voelen. Dat telde altijd zwaar. Terecht, vindt Stokkermans: “We hebben er bovendien altijd voor gekozen om uit de media te blijven over de bijzondere relatie tussen de KNVB en Huis ter Duin”, bevestigt Stokkermans.

“We vonden het mooi om een beetje deel uit te maken van de ontwikkelingen rond het Nederlands elftal. Om er bij te zijn. Om te zien hoe debutanten zich ontwikkelden naar de status van wereldspeler, assistent bondscoach, bondscoach zelfs. We gingen daar zelf in mee: van geen beveiliging naar fulltime beveiliging, van een vast menu naar twee eigen koks die gevarieerde en multiculturele gerechten koken, van een flipover/whiteboard naar video-analisten en glasvezel bekabeling.”

Nostalgie

Voor nostalgie is in topsport geen plaats. “Terugkijken is leuk, ik doe het graag”, zegt Ronald Koeman. “Maar in de sport telt alleen morgen, je eerstvolgende wedstrijden, wel of geen deelname afdwingen aan een toernooi, wel of geen succes. Topvoetbal is hard, vraagt ook een extreme focus op je doelstelling. Daar heeft ons hele voetbal recht op.”

We blijven voor altijd supporter van Oranje

De uitdagingen liggen nu in Zeist, de mooie herinneringen in Noordwijk. “We koesteren ze voor altijd”, zegt Stephan Stokkermans. “Onlangs nog; het afscheidsdiner dat teammanager Hans Jorritsma kreeg aangeboden, in aanwezigheid van vier voormalige bondscoaches en maar liefst dertien ex-aanvoerders. Schitterend dat we dat in huis hadden. We wensen het Nederlands elftal en de KNVB nog heel veel succes in Zeist, we blijven voor altijd supporter van Oranje.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen