Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Eer om komende jaren bondscoach te mogen zijn'

KNVB Media
KNVB Media
6 februari 2018, 17:52

Ronald Koeman tijdens zijn presentatie als bondscoach van het Nederlands elftal. - Foto: KNVB Media

‘Gepassioneerd, gelauwerd met buitenlandse ervaring en echte teamplayers. Het zijn mannen waarvan we weten dat we op ze aankunnen’. Met die woorden omschreef directeur betaald voetbal Eric Gudde de nieuwe bondscoach Ronald Koeman en directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma. Dinsdagmiddag stond het nieuwe duo de pers te woord.

Voor Koeman ging met zijn aanstelling een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik ambitie had om ooit bondscoach van het Nederlands elftal te worden”, sprak Koeman bij zijn presentatie. “Ik vind het een geweldige uitdaging en absolute eer om de komende jaren bondscoach van Oranje te mogen zijn.” 

Uitdaging

Ronald Koeman met links van hem directeur betaald voetbal Eric Gudde.

Na het gemiste Europees kampioenschap in 2016 en het WK 2018, ziet Koeman het als zijn taak om met Oranje wel van de partij te zijn op het Europees kampioenschap in 2020. De kersverse bondscoach ziet voldoende perspectief om dat doel te bereiken. Koeman begint per direct. “Het Nederlands elftal hoort er naar mijn idee bij te zijn op een eindtoernooi. Er is talent genoeg om dat doel te bereiken. Misschien hebben we niet meer de beste spelers, maar dat wil niet zeggen dat je geen goed team kan formeren. Het is allemaal niet zo slecht als we denken, maar er zullen wel dingen anders moeten. Daarin zie ik een enorme uitdaging.”

Tijdens de perspresentatie gaf directeur betaald voetbal Eric Gudde aan dat Oranje terugmoet naar het niveau dat werd gehaald op het WK 2014 in Brazilië. Onder Louis van Gaal behaalde Nederland destijds de derde plek. “De sportieve prestaties kan je de standaard noemen, maar Eric doelt ook op hoe de zaken rondom het Nederlands elftal destijds waren geregeld”, zei Koeman. “Iedereen wist wie destijds de bondscoach was. Met minder kwaliteit kwam Oranje tot geweldige teamprestaties. Dat ging gepaard met bloed, zweet en tranen. Er was in die tijd veel duidelijkheid richting de spelers. Dat zie ik ook als een van mijn kwaliteiten.”

Misschien hebben we niet meer de beste spelers, maar dat wil niet zeggen dat je geen goed team kan formeren

Zwaar programma

De nieuwe bondscoach wacht een pittige start met het Nederlands elftal. Oranje neemt het in maart in oefenduels op tegen Engeland en Portugal, terwijl in september en oktober Frankrijk en Duitsland de tegenstanders zijn in de nieuwe UEFA Nations League. Koeman geeft aan niet wakker te liggen van het zware programma. “Naar mijn idee leer je meer van dit soort wedstrijden dan van een makkelijker programma. Ook met de clubs waar ik de laatste jaren heb gewerkt waren we de laatste jaren kwalitatief soms de mindere, maar konden we wel winnen. Dus of Duitsland, Engeland of Frankrijk nu de tegenstander is, kansloos ben je nooit.”

Perschef Bas Ticheler, directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma, directeur betaald voetbal Eric Gudde en bondscoach Ronald Koeman.

Over zijn selectiebeleid was Koeman duidelijk: de kwaliteit van een spelers is leidend. “Het lijkt me dat je het beste elftal opstelt. Ik wil het maximale uit mijn spelers halen.” Een vast systeem heeft de bondscoach daarbij niet voor ogen. “Ik ben een coach die verandert van systemen. Mijn basisysteem is 4-3-3, maar afhankelijk van de tegenstander verander je weleens. Ik vind ook dat het team meerdere systemen moet kunnen spelen.”

Hoogma

Naast Koeman, voelde het ook voor Hoogma als een eer om voor de KNVB aan de slag te gaan. Hij begint per 1 maart. “Na meer dan elf jaar algemeen directeur te zijn geweest bij Heracles voelt dit als een goede vervolgstap in mijn loopbaan”, zegt de 49-jarige oud-verdediger. “Ik wil Heracles bedanken dat ik me daar direct na mijn carrière heb mogen ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben en kijk uit naar de samenwerking met de KNVB.”

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma, directeur betaald voetbal Eric Gudde en bondscoach Ronald Koeman.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen