Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hans Jorritsma vertrekt na 21 jaar aan de zijlijn bij Oranje

KNVB Media
KNVB Media
14 november 2017, 12:30

Hans Jorritsma: 'Alles in dienst van het team'. - Foto: KNVB Media

Hans Jorritsma (68) gaf als teammanager bij Oranje hoogstzelden interviews, sprak in ieder geval nooit in het openbaar over zijn werk en vertrekt nu, dinsdag 14 november, na Roemenië-Nederland, het liefst geruisloos bij de bond. Zoals hij kwam, wil hij vertrekken. In stilte.

Er past de KNVB niettemin weinig anders dan veel respect en dankbaarheid te tonen voor wat de teammanager binnen de staf van het Nederlands elftal tot stand heeft gebracht. En hoewel de ‘pensionado’ die waardering het liefst in klein comité ondergaat, is een saluut juist hier wel op zijn plaats.

Alles in dienst van het team, het team dat in feite de totale ambiance binnen de KNVB beïnvloedt, zo niet volledig bepaalt

Een moment om stil te staan bij 21 jaren van dienstbaarheid aan het collectief Oranje. Want zo keek Jorritsma naar zijn werk. "Alles in dienst van het team, het team dat in feite de totale ambiance binnen de KNVB beïnvloedt, zo niet volledig bepaalt", zei hij daar in 2004 eens over.

1996

Jorritsma kwam in december 1996 in dienst bij de KNVB, als teammanager. Niet precies op het beste moment. Of wel. Het is maar net hoe je daar naar kijkt. Oranje had eerder in de lente van dat jaar een slecht EK gespeeld in Engeland. Ook achter de schermen was er destijds rumoer bij het nationale elftal. Er zou tweespalt geweest zijn binnen de spelersgroep. Het collectief rammelde rumoerig.

De toenmalig bondscoach Guus Hiddink besloot de staf van zijn team daarom verder te professionaliseren. De kwalificatie voor het WK van 1998 was weliswaar voortvarend begonnen met grote overwinningen op Wales (2x) en België, maar er was meer nodig, vond Hiddink.

Hans Jorritsma en Guus Hiddink werkten twee periodes samen bij het Nederlands elftal.

Professionalisering

"Je moest verder kijken dan je goede uitslagen alleen. Ik vond Hans Jorritsma een logische man voor de toen nog niet professioneel ingevulde positie van teammanager. Sowieso een man om Team Oranje überhaupt te professionaliseren", zei Hiddink daar deze week over. ,,Het aantrekken van een niet-voetbalman was destijds not done."

Jorritsma regelde de logistiek van Oranje perfect en bracht ook op zijn specifieke positie het topsportgevoel binnen

"Maar ik vond toen al dat je in het voetbal ook naar andere sporten moest kijken. Ik kreeg daarbij de noodzakelijke steun van de bestuurders Arie van Eijden en Peter Vogelzang, wat het makkelijker maakte om ineens een hockeyer binnen te halen. Hij was de juiste man op de juiste plaats. Jorritsma regelde de logistiek van Oranje perfect en bracht ook op zijn specifieke positie het topsportgevoel binnen.’’

Hockey

Toen Jorritsma bij de KNVB binnen kwam, was hij vooral een fenomeen in het hockey. Als bondscoach werd hij wereldkampioen met Nederland en Pakistan, als speler bereikte hij de absolute top. Maar hij vestigde bij het grote publiek de meeste aandacht op zich door als international de zilveren medaille te weigeren uit handen van de Argentijns dictator Jorge Videla.

Dat werd in 1978 niet door iedereen gewaardeerd in Nederland. Jorritsma deed het. Moreel gezien stond hij met die daad aan de goede kant. Nog steeds. Maar dat maakte hem niet uit. Hij hield er, geschreven vlak voor het Nederlands voetbalelftal naar Argentinië afreisde voor het WK voetbal, in het weekblad Vrij Nederland een prachtig dagboek over bij.

Waarom Hans Jorritsma de zilveren WK-medaille van Videla niet wilde Waarom Hans Jorritsma de zilveren WK-medaille van Videla niet wilde Het dagboek is via deze link nog steeds te lezen.

Topsporter in al zijn vezels

Het historisch document biedt een interessante kijk op een groot sportevenement in een land met een misdadig regime. En hoe een jonge sporter daarmee om gaat. Het geeft ook bloot hoe de jonge hockeyer Jorritsma in elkaar stak; dapper en kritisch, oog voor alles, topsporter in al zijn vezels. Sommigen vonden hem opstandig.

"Ik heb altijd een soort opstandigheid met me meegedragen. Dat kan soms lastig zijn", zei hij daarover in een van zijn spaarzame interviews, in de zomer van 2006 in De Volkskrant. Hij was tien jaar bij de KNVB in dienst.

Hans Jorritsma tijdens het WK van 2014.

Opstandigheid

Die opstandigheid is er nog steeds. Kwam niet te dicht in de buurt van het Nederlands elftal of je kreeg met hem te maken. Hij bewaakte het kasteel met grote toewijding. Een extreme betrokkenheid die hem bij al ‘zijn’ bondscoaches en zeker bij alle internationals geliefd maakte. Niet vanwege klef gedoe, wel door zijn professionaliteit. Het Nederlands elftal is geen speeltuin. Vond hij. Daar en er direct omheen moest alles kloppen, tot op de vierkante millimeter.

Ik ben aangenomen om de bondscoach optimaal te laten functioneren

En dat dat klopte, daarvoor zorgde Jorritsma. Trainingsvelden, hotels, luchthavens, touringcars, keukens, stadions, kleedkamers, hij proefde ze allemaal. Pas als hij wist dat het goed was, adviseerde hij de bondscoach en de directie van de KNVB. Het paste in het beeld dat hij van zijn eigen taak had. "Ik ben aangenomen om de bondscoach optimaal te laten functioneren", zei hij daar eens over.

NOC*NSF

Als hockeyman volgde hij in de praktijk een ideale opleiding voor de baan die Hiddink hem aanbood. Jorritsma was eerder gevraagd door sportkoepel NOC*NSF om bondscoaches te begeleiden op weg naar de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Dat leverde een behoorlijke lading aan medailles op.

Toen hem in de Volkskrant gevraagd werd in hoeverre dat ook zijn verdienste was, zei hij: "Mwah. Misschien wel, hoewel het lastig te zeggen is in hoeverre je daar een aandeel in hebt. Ik heb me beziggehouden met het logistieke traject. Het Olympisch dorp, de huisvesting, ervoor zorgen dat de coaches en de sporters het daar optimaal naar hun zin hadden."

Jorritsma was erbij op eindtoernooien en zorgde er vooraf voor dat het werkklimaat goed zou zijn.

Verband

In de 21 jaar daarna heeft hij het voor de KNVB precies zo gedaan. Jorritsma is zelf de laatste om een verband te leggen tussen zijn inbreng en de vierde plaats op het WK van 1998, de tweede plaats op het WK van 2010 en de derde plaats op het WK van 2014. Hij was erbij en zorgde er vooraf voor dat het werkklimaat goed zou zijn. Net als bij al die overige EK-interlands, kwalificatiewedstrijden en vriendschappelijke duels.

Er kwamen pieken en dalen voorbij, maar de basisvoorwaarden waren altijd van Champions League-niveau. Daarvoor zorgde Jorritsma onder de faciliterende vleugels van de KNVB. En wat hij nu gaat doen? Hij voelt zich nog niet toe aan een pensioen. Lang geleden zei hij eens ‘ooit’ nog bondscoach van de Indiase hockeyers te willen zijn. Maar toen hij dat zei, had hij nog niet serieus aan het voetbal geroken en stond hij nog midden in zijn eerste liefde, het hockey.

Niet duidelijk is nu of hij gaat rusten of ergens weer doorgaat. Wat het ook zal zijn: de KNVB wenst hem na een prachtig dienstverband bij het Nederlands elftal alle succes bij wat hij ook nog onderneemt. Hij was en is een uitmuntende teammanager. Vraag het al ‘zijn’ aanvoerders; van Frank de Boer tot en met Ron Vlaar, het antwoord zal eensgezind zijn. ‘Een topmanager’.

 

Bondscoaches

VanTotBondscoach
18 januari 199511 juli 1998Guus Hiddink
10 oktober 199829 juni 2000Frank Rijkaard
2 september 200030 november 2001Louis van Gaal
13 februari 200230 juni 2004Dick Advocaat
18 augustus 200421 juni 2008Marco van Basten / John van 't Schip
20 augustus 200817 juni 2012Bert van Marwijk
15 augustus 201231 juli 2014Louis van Gaal
1 augustus 20141 juli 2015Guus Hiddink
1 juli 201527 maart 2017Danny Blind
4 juni 20171 december 2017Dick Advocaat
Interim-bondscoachDuels
Jan Rab1
Fred Grim3
 

Aanvoerders

AanvoerderInterlands
Frank de Boer71
Edwin van der Sar36
Giovanni van Bronckhorst33
Robin van Persie25
Arjen Robben24
Rafael van der Vaart20
Wesley Sneijder20
Mark van Bommel16
Philip Cocu16
Kevin Strootman12
Edgar Davids12
Daley Blind8
John Heitinga8
Dirk Kuijt4
Jeffrey Bruma3
Wim Jonk3
Stefan de Vrij2
Aron Winter2
Ron Vlaar1
Denny Landzaat1
Jaap Stam1
Klaas-Jan Huntelaar1
Pierre van Hooijdonk1

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen