Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje op hoogste niveau Nations League

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2017, 15:40

Door de winst op Zweden mag Oranje aantreden in groep A van de Nations League. - Foto: KNVB Media

Hoewel het Nederlands elftal dinsdag kwalificatie voor het WK in Rusland definitief misliep, zorgde de 2-0 overwinning op Zweden er wel voor dat Oranje het komende jaar mag aantreden in groep A van de Nations League. Deze nieuwe landencompetitie, die vooral bedoeld is om het aantal interessante en competitieve interlands te vergroten, start met ingang van het seizoen 2018/’19.

Nederland leek in eerste instantie in groep B te belanden, maar door de winst tegen Zweden schoof Oranje - ten koste van Wales – door naar de twaalfde positie op de UEFA-coëfficiëntenranking.

In plaats van bijvoorbeeld tegen onder meer Denemarken, Ierland en Turkije zal Oranje het nu opnemen tegen landen als Spanje, Duitsland en Italië. De eerste duels staan gepland voor de week van 6 tot en met 11 september 2018.

De eerste duels staan gepland voor de week van 6 tot en met 11 september 2018.

Waarom een Nations League?

De Nations League is het antwoord van Europese voetbalbond UEFA om het aantal zouteloze vriendschappelijke wedstrijden terug te dringen en het aantal interessante en competitieve interlands te vergroten. Voetballers spelen hierdoor meer duels op een hoger niveau. Supporters zien meer wedstrijden die ergens om gaan tussen landen die elkaar op papier niet veel ontlopen.

Wat is de opzet van de Nations League?

De 55 landen zijn verdeeld over vier divisies. Elke divisie is weer onderverdeeld in vier groepen. In de eerste twee divisies bestaat elke groep uit drie landen. De derde en vierde divisie kennen ook groepen van vier landen. Elk land speelt twee keer tegen elkaar (uit en thuis).

De indeling van de UEFA Nations League.

De winnaars van de groepen promoveren naar een hogere divisie. De nummer laatst degradeert. De winnaars van de vier groepen in Nations League A kwalificeren zich tevens voor de halve finales van de nieuwe final four competitie.

De winnaars daarvan strijden in de finale om de UEFA Nations League-titel. De UEFA heeft dinsdag de indeling van de vier divisies bekend gemaakt. Nederland zit met Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Polen, IJsland en Kroatië in de hoogste divisie.

Wanneer begint de Nations League?

De groepswedstrijden worden gespeeld tijdens de interlandweken in september, oktober en november 2018. De Final Four-competitie staat gepland voor juni 2019. De loting voor de groepsindeling vindt plaats in Lausanne op 24 januari 2018.

Wat zijn de gevolgen voor de kwalificatie voor EURO 2020? 

Na de UEFA Nations League komt er een 'normaal' kwalificatietoernooi, met tien poules. Deze start in maart 2019. De eindstanden van de Nations League bepalen de potindeling tijdens de loting. De nummers een en twee van de tien kwalificatiepoules plaatsen zich voor EURO 2020.

De vier overgebleven plaatsen op het EK worden ingevuld via play-offs. Hiervoor komen de groepswinnaars van de Nations League (vier divisies x vier groepen = zestien landen) in aanmerking. Zij spelen per divisie een minitoernooi, bestaande uit een halve finale (uit en thuis) en een finale, waarin de winnaars van de halve finales elkaar ontmoeten. De winnaars van de vier finales kwalificeren zich voor EURO 2020. Opvallend: er is dus ook een ticket voor een land uit divisie D.

De vier overgebleven plaatsen op het EK worden ingevuld via play-offs.

Heeft een groepswinnaar (in de Nations League) zich al via de reguliere kwalificatie geplaatst, dan gaat de plek naar het hooggeplaatste land op de ranking dat zich nog niet heeft geplaatst. Met alle toplanden in divisie A is de kans groot dat veel van deze landen zich rechtstreeks plaatsen voor EURO 2020. Dat kan gunstig zijn in het geval Oranje zich niet rechtstreeks plaatst voor het EK, omdat Nederland dan de play-off plaats van de groepswinnaar in de Nations League over kan nemen.

Programma:

  • Loting groepen National League: 24 januari 2018
  • Wedstrijddag 1: 6–8 September 2018
  • Wedstrijddag 2: 9–11 September 2018
  • Wedstrijddag 3: 11-13 oktober 208
  • Wedstrijddag 4: 14-16 oktober 2018
  • Wedstrijddag 5: 15-17 november 2018
  • Wedstrijddag 6: 18-20 november 2018
  • Finale National League: 5-9 juni 2019
  • EURO 2020 play-offs: 26-31 maart 2020

Indeling divisies Indeling divisies Bekijk de deelnemers per divisie. Uitleg Nations League Uitleg Nations League Bekijk de uitleg op de website van de UEFA. Uitleg kwalificatie EURO 2020 Uitleg kwalificatie EURO 2020 Bekijk de uitleg van de kwalificatie op de website van de UEFA.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen