Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Winnend Oranje mag blijven hopen

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
10 oktober 2015, 22:47

Foto:

Het Nederlands elftal mag nog altijd hoop koesteren op EK-deelname. In Astana versloeg Oranje Kazachstan: 1-2. Dinsdag wordt tegen Tsjechië duidelijk of de zaterdagse driepunter onderdeel is van een miraculeuze ontsnappingsoperatie.

De missie was voor aanvang glashelder. Zelf twee keer winnen en dan maar hopen op een Turkse misstap. Alleen bij dat scenario mag het Nederlands elftal hopen op deelname aan het Europees kampioenschap in Frankrijk, middels de achterdeur van de playoffs. Een debutantenbal werd het zaterdagavond. Liefst drie basisspelers trokken in Astana voor het eerst een Oranje-shirt aan. Verdedigers Kenny Tete, Virgil van Dijk en aanvaller Anwar El Ghazi beleefden in het diepe oosten van Europa hun vuurdoop in het Nederlands elftal. Daarnaast haakte Jasper Cillessen in de warming-up af met rugproblemen, zijn plek werd ingenomen door Tim Krul.

Een bizarre speling van het lot zorgde ervoor dat er ook nog een vierde nieuwkomer tussen de lijnen verscheen. Tien minuten voor tijd verstapte Krul zich, waardoor ook derde doelman Jeroen Zoet zich sinds zaterdagavond international mag noemen.

Laatste kans

Oranje vocht dus voor een laatste kans en maakte een goede indruk op het kunstgras van Astana. Het had vanaf minuut één een duidelijk overwicht en zocht nadrukkelijk naar de eerste bevrijdende treffer. Die kwam er nog niet via het hoofd van El Ghazi, niet via de voet van Memphis en ook niet via het hoofd van Georginio Wijnaldum.

Diezelfde Wijnaldum brak na iets meer dan een half uur toch de ban. Zijn schuiver was droog, hard en raak. Opnieuw een belangrijke treffer van Wijnaldum in deze kwalificatiereeks, nadat hij tegen Letland Oranje ook al de juiste richting wees.

Prachtige treffer

Kort na het begin van de tweede helft maakte Wesley Sneijder een prachtige treffer. De aanvoerder van Oranje knalde de bal op fraaie wijze achter de doelman. In het vervolg drong de thuisploeg nog wel aan, maar bleef de onervaren defensie van Nederland overeind. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Robin van Persie zijn entree. Een bijzonder optreden, aangezien het zijn honderdste interland betrof.

Hij zag van dichtbij hoe de Kazakken diep in blessuretijd toch nog wisten te scoren. Direct hierna was de zege voor Oranje een feit. Voor bondscoach Danny Blind betekende het zijn eerste overwinning, na twee eerdere nederlagen tegen IJsland en Turkije.

Deel één van de missie is voor het geplaagde Oranje geslaagd. Nederland leeft nog, de hoop is nog aanwezig. Op naar deel twee, komende dinsdag tegen Tsjechië.

Statistieken:

Kazachstan-Nederland 1-2 (0-1)

Scoreverloop: 33. Wijnaldum 0-1, 50. Sneijder 0-2. 90+5. Kuat 1-2.

Scheidsrechter: Turpin (Frankrijk)

Gele kaart: Logvinenko (Kazachstan), Blind, Bruma, El Ghazi (Nederland).

Opstelling Nederland: Krul (80. Zoet); Tete, Bruma, Van Dijk, Riedewald, Blind, Wijnaldum, Sneijder (80. Afellay), El Ghazi, Huntelaar (87. Van Persie), Memphis.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen