Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-internationals verslaan in Nieuwjaarsduel Koninklijke HFC

KNVB Media
KNVB Media
8 januari 2017, 8:30

De Ex-internationals speelden zaterdag de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC. - Foto: KNVB Media

Mist, regen, ijzige kou en code oranje in het hele land: de traditionele Nieuwjaarswedstrijd van de Ex-internationals tegen de Koninklijke HFC ging zoals ieder jaar gewoon door. De voormalige sterren van Oranje wonnen zaterdag overtuigend met 3-1 van het 'Legends'-team van HFC, en lieten fraaie doelpunten zien.

Traditiegetrouw spelen de Ex-internationals hun jaarlijkse Nieuwjaarswedstrijd op de eerste zaterdag ná nieuwjaarsdag tegen de Koninklijke HFC in Haarlem. Beide elftallen troffen elkaar zaterdag voor de 85e keer. Sinds 2015 jaar speelt Oranje tegen een team van ex-HFC’ers, gemixt met huidige eerste elftalspelers.

Pierre van Hooijdonk.

Oranje te sterk

'Oranje' bleek met 3-1 te sterk, al gingen de gasten de rust nog in met een 1-0 achterstand, na een doelpunt van HFC-spits Jurjen Bettink. In de tweede helft zetten de Ex-internationals veel meer druk en na een flink aantal kansen bracht Pierre van Hooijdonk het Nederlands elftal op gelijke hoogte.

Niet veel later zorgde Martijn Reuser ervoor dat Oranje op voorsprong kwam. Na een goede aanval tikte hij de 1-2 binnen. Vervolgens deelde Ronald de Boer de genadeklap uit. Met een fraaie stift passeerde hij de keeper: 3-1. Tevens de eindstand.

Code Oranje

Ondanks de afgekondigde code oranje (waarschuwing voor gevaarlijk of extreem weer) voor het verkeer in Nederland en de ijzige vrieskou, kwamen er toch nog ruim drieduizend mensen naar het stadion. Niet voor niets. Het publiek is bij deze wedstrijd altijd de grote winnaar. Veel goals, technische hoogstandjes en klinkende namen van weleer.

De verwachte debutanten Khalid Boulahrouz en Johnny Heitinga moesten op het laatste moment toch afzeggen, maar ook zonder hen was er nog een zeer grote groep Ex-internationals aanwezig, onder wie de broers Frank en Ronald de Boer, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Orlando Engelaar en Theo Lucius.

Zeker Van Hooijdonk is ongekend populair in Haarlem. Zodra er een overtreding in of dichtbij de zestien plaatsvindt, scandeert het publiek meteen de naam van ‘Pi-Air’. Dit keer maakte Van Hooijdonk zijn reputatie niet waar. Hij miste een penalty in de twaalfde minuut van de wedstrijd.

Collega’s bekend van tv

Andwelé Slory.

Een andere traditie is dat bijna elk jaar een nieuwe international zich aandient in het team van de voormalige Oranje-spelers. Dit jaar maakten Dennis Gentenaar en Andwelé Slory hun opwachting. Keeper Dennis Gentenaar blikte terug op een leuke wedstrijd. "Ik heb genoten. In principe gaat het natuurlijk nergens om, maar met elkaar hebben we het erg gezellig. Lekker ballen en dan ook nog winnen, dat is altijd leuk.”

Gentenaar heeft geen Oranje-achtergrond - ‘ik zat alleen ooit in de voorselectie’ - maar een nijpend keepersprobleem bij de Ex-internationals zorgde voor zijn uitverkiezing. "De meeste jongens ken ik vanuit de Eredivisie. Ik heb nooit samen met ze gespeeld, meestal stond ik tegenover ze. Of ik kende ze van het Nederlands elftal dat ik op tv kéék. Bijzonder om nu samen te spelen. Met spelers van dit niveau merk je ook dat het allemaal net even iets makkelijker gaat, zelfs als je eerst op achterstand komt.”

Vers bloed

Ook Slory debuteerde dus. Hij is met zijn 34 jaar de jongste – en meest afgetrainde van het stel. Slory stopte in 2012 met betaald voetbal en speelt sindsdien nog wel wedstrijden mee in Oud-Feyenoord en het RTL Sterrenteam en is thans jeugdtrainer bij Feyenoord. Voor de Ex-internationals kwam de tweevoudig international niet eerder uit.

"Sjakie Swart is elf jaar mijn zaakwaarnemer geweest. Hij heeft me al heel vaak gevraagd mee te doen, maar er was steeds iets waardoor ik niet kon komen. Ook nu had ik wat last van mijn kuit, dus ik kon niet voluit sprinten, maar het lukte toch vrij aardig.”

Theo Lucius maakte ook weer minuten bij de Ex-internationals.

Slory kreeg veel complimenten over zijn afgetrainde uiterlijk. Zelf had hij veel bewondering voor de zestigjarige Simon Tahamata die één helft meespeelde en nog over een prima conditie beschikte. "Het was super leuk om samen in de kleedkamer te zitten met al die bekende gasten waar ik als jonge jongen tegenop keek en met sommigen heb ik samen gespeeld.”

Druk van Swart

Dat een wedstrijd als deze nergens om gaat, betwist Slory. "Sjakie legt er wel druk op, hoor. Denk maar niet dat hij tegen zijn verlies kan, en het was ook zeker niet de bedoeling dat we hier zouden verliezen. Ook met jongens als De Boer en Van Hooijdonk is dat geen optie, en ik ken dat gevoel, als sportman wil je alles winnen. Al is het een simpel spelletje.”

Al met al vond de Surinaams-Nederlandse voetballer het heel gezellig. "Het niveau viel me zeker niet tegen en het smaakt wel naar meer. Ik was de allerjongste sinds tijden en ik moet voor wat vers bloed gaan zorgen, geloof ik. Er is me vriendelijk verzocht me nóóit meer af te melden voor een wedstrijd van de ex-internationals, dus daar zal ik me aan houden.’’

Het team van de Ex-internationals voorafgaande aan de traditionele Nieuwjaarswedstrijd.

Selectie Ex-Internationals KNVB:

Sjaak Swart (coach), Bennie Wijnstekers (coach), Dennis Gentenaar (gk), Frank de Boer, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Richard Witschge, Aron Winter, Denny Landzaat, Simon Tahamata, John van 't Schip, Martijn Reuser, Orlando Engelaar, Barry Opdam, Michael Mols, Michel Kreek, Theo Lucius, Pieter Huistra, Tim de Cler en Andwele Slory.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen